AnasayfaYenilenebilir Enerji

Danimarka’nın Rüzgar Enerjisindeki Başarısı

Danimarka’nın Rüzgar Enerjisindeki Başarısı

Energinet firması tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan rapora göre, Danimarka’daki  toplam elektrik tüketiminin %42.1’i rüzgar enerjisi ile sağlanıyor. Bu yıldan itibaren rüzgar enerjisinin elektrik sektöründe büyüyen bir artış göstereceği tahmin ediliyor. Böylece Danimarka, yenilenebilir enerji kullanımı hedeflerine ulaşılması yönünde önemli bir başarı sağlayacak.

Geçtiğimiz yılın ilk aylarında %39.1’lik rüzgar enerjisi kullanımı ile kırılan Danimarka’nın ülke rekoru tüm ülke tarafından büyük bir coşku ile karşılanmıştı. Danimarka’daki enerji şebekelerinden sorumlu ajans olan Energinet’te uzman olarak çalışan Carsten Vittrup yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Enerji üretimi sırasında bazen tükettiğimizden daha fazla ürettiğimiz saatler ve zamanlar olabiliyor. Fakat ülkenin batı tarafında bu rakam %16 gibi bir değerle daha da düşük görülebilmektedir. Bu durum bölgeler arasındaki enerji üretiminde dalgalanmalara sebep oluyor, fakat sınırlarımız arasında enerjiyi ithal ve ihraç edebilme tekniğine sahibiz, bu da üretilen enerjinin daha etkin ve faydalı kullanımını beraberinde getiriyor.”

Danimarka parlamentosu, 2020 yılına kadar ülkenin en az yarısının elektrik ihtiyacının rüzgar enerjisi ile üretimini hedefleyen bir enerji politikası oluşturdu. Bunun yanında, ülkenin başlıca enerji hedeflerinden bir diğerini de elektrik ve ısınma ihtiyacının %90’lık bir bölümünün yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlanması oluşturuyor. Aynı zamanda Danimarka, ürettiği rüzgar enerjisinin bir bölümünü Norveç, İsveç ve Almanya ülkelerine ihraç ediyor. Bu kapsamda Danimarka, Norveç’ten hidroelektrik ve Almanya’dan ise güneş enerjisi sağlayarak enerji şebekelerinin de devamlılığını sağlıyor.