AnasayfaYenilenebilir Enerji

Yenilenebilir Enerjinin Zengin Ülkesi: Tanzanya

Dünya Bankası yenilenebilir enerji kaynakları haritalama projesindeki verilere göre, Tanzanya gelişmekte olan ülkeler  arasında güneş ve rüzgar enerjisi potansiyeli açısından sahip olduğu kaynaklar ile oldukça zengin bir durumda bulunuyor.

Ülke kaynakları uygun güneş enerjisi yönetimi kapasitesi olarak İspanya ile eş değer seviyede görülürken; rüzgar enerjisi potansiyeli ise ülkenin %10’luk bir alanını kapsayacak şekilde dizayn edilebilir konumda olduğu belirtiliyor.

Tanzanya Elektrik Tedarik Şirketi (TANESCO) Yönetici Direktörü Felchesmi Mramba yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Tanzanya yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik depolama noktasına kadar büyük planları olan bir ülkedir. Bu sebeple coğrafi potansiyelimiz hakkında temiz ve net verileri toplamak ve hatta bu kaynakların dönemsel ve günlük hareket eğilimleri saptamak bu politikaya birinci dereceden hizmet eden önemli stratejiler haline getirmektedir. ”

TANESCO ve Dünya Bankası ortaklığında yürütülen veri toplama ve haritalama projesinden elde edilen başlıca veriler ise ülkenin yüksek derecede ışımaya maruz kaldığını ve güneş ışınları açısından kaliteli bir enerji depolama süreci gerçekleşebileceğini gösteriyor. Veriler arasında dikkat çeken bir başka nokta da Tanzanya’daki gece rüzgarlarının yüksek bir hızda olduğu gerçeğidir. Tüm bu veriler iki yıl içersinde Dünya Bankası’nın internet sitesinde Yenilenebilir Enerjinin Küresel Atlası programı ile birlikte yayınlanıyor olacak.