AnasayfaTeknoloji ve Kalkınmaİnovasyon

Dijital Sağlık’ta İnovatif 10 Şirket

Dijital Sağlık’ta İnovatif 10 Şirket

Teknolojinin büyük bir önem taşıdığı günümüzde dijital sağlık konusunda çalışmalar yürüten 10 sağlık şirketi belirlendi.

Teknolojinin her gün gelişmesi ile farklı sektörlerden organizasyonların kullanıcı dostu ürünler ortaya koyması, günlük yaşamı bir hayli kolaylaştırmaktadır. Sağlık sektöründeki bu girişimler ise dijital alanda bireylerin akıllı telefonları ve tabletleri ile kullanabileceği bir tür yazılım harikası olarak görülebilir. Aşağıda 10 sağlık şirketinin dijital sağlık konusunda yaptığı çalışmaları okuyabilirsiniz.

01-medisafe

1)MEDISAFE

Medisafe uygulaması  ve bulut senkronize veritabanı, ailelere ve arkadaşlara yardımcı olan bir uygulama olarak karşımızda. Tıbbi bakım görmekte olan bir yakınımız ile ilgili bir alarm, ya da anne ve babamızın yaşı ve kullandıkları ilacın alınıp alınmadığını gösteren bir uygulama. Tamamen reçete kapsamında kullanılabilen bu uygulama: geçtiğimiz yıl 2 çeşit diyabetik kullanıcısı bu teknolojiye uzun vadeli terapiler ya da tedavilere oranla daha fazla kullanım bağlılığı gösterdi.

02-ginger.io_

2)GINGER.IO

Ginger.io uygulaması hastaların  telefonları aracılığı ile medikal destek ve danışmanlık alabildikleri ve bunu otomatik takibe alabildikleri bir uygulama. Teknoloji halihazırda Kuzey Karolina ve Cincinati Çocuk Hastanesinde kullanılmakta. Uygulama bugüne kadar, 6 milyondan fazla hastadan bilgi topladı.

03-setpoint-medical

3)SETPOINT MEDICAL

Romatizma, kireçlenme, diyabet ve MS  gibi kronik hastalıkların bu teknoloji ile kontrolü mümkün. Setpoint teknolojisi küçük bir implant aracılığı ile boyun bölgesindeki bir sinirin(vagus) içerisine yerleştiriliyor. İmplant aktive olduğunda yukarıdaki hastalıkların herhangi bir iltihap refleksine karşı yavaşlatıcı ve önleyici bir yardımı oluyor.

04-ibm-watson4)IBM

Herkesin bildiği üzere IBM Watson tarafından sağlık bakımı yönetiminin gelişimi ve en önemlisi kanser tedavisi konusunda verilen söz hala geçerliliğini koruyor. İlk başta tıbbi bir ürün olarak Sloan Kettering Anıtı Kanser Merkezinde başlatılan süreç dünyaca ünlü onkolojistler tarafından geliştirilmeye devam diyor. Sonu gelmeyen veri kayıtları ve çalışmaların bir araya getirilerek  ve bir çok deneme sonucunda, kanser tedavisine yönelik bir ürünü bilgisayar ortamında yapay zeka kullanımı ile hasta bakımı yapabilecek seviyeye getirmeyi hedefliyorlar.

05-proteus-digital-health

5)PROTEUS DIGITAL HEALTH

Proteus Digital Health dijital ilaç adında yeni bir ürün geliştirilmesi üzerine çalışıyor. Mideye alınabilen tıbbi ilaçların düzenli olarak entegrasyonunu sağlayan “Dijital sağlık geribildirim sistemi “ kurmak ise ürünlerinin sürdürülebilirliği ve etkinliği açısından bir diğer çalışma. İlaç yutulduğunda sensörler mideye alındığını algılar algılamaz, psikolojik tepki veriyor  ve kalp atım oranı, etkinliği ve dinlenmesi ile ilgili bilgileri direk iletiyor.

06-doximity

6)DOXIMITY

Doximity ise doktorlar için LinkedIn  özelliği ile geliştirilmiş bir veri paylaşım ağı. 2011 yılından bu yana hız kazanarak kullanımı artan uygulama, henüz yeni 54 milyon dolarlık bir fonlama toplam 81 milyon dolarlık bir bütçeye ulaştı. Doktorlar bu uygulamayı hastalarının bilgilerini paylaşarak destek alabilecekleri, dünyanın farklı yerlerinden alanında uzman doktorların birbirleri ile spesifik vakalar üzerinde tartışabilecekleri ve tavsiyelerde bulunabileceği bir ortam sağlıyor. Aynı şekilde tıp okullarında beraber okuyan bireylerin yıllar sonra birbirlerini arayarak bulabileceği güzel bir uygulama.

07-google-spoon

7)LIFT LABS

Lift Labs ise sinir dokusunun bozulmasından kaynaklanan titremeli hastalığı olan bireylerin gıda tüketimleri sırasında yaşadıkları titremeyi ortadan kaldıran bir ürün. Özellikle Parkinson hastaları bu ürün ile yaşadıkları titreme şiddetini ölçerek aynı oranda esneklik sağlayabilen kaşıklar ile yemek yiyebiliyorlar.

08-perfint-maxio

8)PERFINT HEALTHCARE

Perfint Healthcare özellikle onkolojistler için yardımcı olan yeni bir teknoloji ile robotlar geliştirdi. Adı MAXIO olan robot asistan doktorlara kanser tanısı koymada ve tedavisinde yardımcı olabilecek şekilde tasarlandı. İnsanlardan  daha  fazla hassas dokunuş ve iğne yapabilen robotlar tümörlerin kesilmesinde ve alınmasında yeterli hassasiyete sahipler. Robio ise bir diğer robot; tümör tedavisi ve terapisinde yardımcı oluyor, aynı zamanda süzme, biyopsi ve acı yönetiminde de yardımcı olabiliyor.

09-cliniops

9)CLINIOPS

CliniOps ise klinik denemelerin daha etkili ve verimli yapabilmek için dönüştürülmesi ve dijitalleştirilmesi  noktasında çalışmalar yapıyor. Elektronik doküman başvurularını ve hatırlatıcıların gönderilmesini otomatikleştiren ve hastaların muayenelere  katılımını sağlayan bir uygulama. Yüklediğiniz fotoğraflar ve videolarla eşzamanlı olarak hastalığınızı tabletlerinizden takip edebileceğiniz bu uygulama sizi muayenenin sonuna kadar beklemekten kurtarıyor. Muayene sırasındada hastalığınız hakkında ipuçları ve bilgiler edinebiliyorsunuz.

10-evolent-health

10)EVOLENT HEALTH

Şirket kullanıcılarına yazılım, danışmanlık hizmeti ve hastanelere ve tıbbi bakım merkezlerini teknolojik bilgi satıyor. Kullandıkları teknolojinin adı ise “Identifi” ve bu teknoloji hastalar ile ilgili gerekli verileri bir araya getirerek doktorların hastalarını daha iyi ve ucuz  bir şekilde muayene etmelerini sağlıyor.

Kaynak