AnasayfaYenilenebilir EnerjiEkoloji, İklim-Kırsal Kalkınma

Doğadan Gelen İlhamla Okyanuslar Temizlenecek

Doğadan Gelen İlhamla Okyanuslar Temizlenecek

Hollandalı genç girişimci Boyan Slat tarafından başlatılan Okyanus Temizleme Projesi, bu yılın 2. çeyreğinde Hollanda’nın Kuzey Denizi bölgesinde uygulamaya sokulacak. Sistem, okyanusları temizlemek için yüzer bariyerlerle örülü bir ağ kullanacak.

Boyan Slat tarafından geliştirilen proje, okyanusun dairesel hareketleri ile plastik nesneleri sürüklemesi ve merkezi bir noktada toplayarak doğal bir sistem şeklinde bu döngüyü tekrar etmesi özelliği ile yakından bağlantılı olarak geliştirildi. Bu sistem aynı zamanda atık toplama konusu için oldukça enerji tasarrufu sağlayabilecek bir doğal sistem özelliği taşıyor. Sistem aracılığıyla binlerce yıl sürebilecek okyanus temizleme çalışmalarının da ortadan kalktığını söyleyebiliriz. Slat okyanusların temizliği için şunları söyledi: “Güçlü bir fizibilite ve 2,1 milyon dolarlık bir kitle-fonlama aşamasından sonra planı harekete geçirmek için gerekli aşamaları tamamlayabileceğiz.”

Proje takımı ile başlatılan ön çalışmada 100 metrelik uzunluğa sahip bir alanda bilgisayar modellemeleri ve tarama sistemlerini kullanarak başarılı bir çalışma elde edilebileceği görüldü. Proje takımı geliştirdikleri modelin okyanus için uygulamaya hazır olduğunu da belirtti.İkinci  pilot çalışma için Kore boğazında yer alan ve Güney Kore ve Japonya arasında uygun bir alan olan 2.000 metrelik Tsushima Adası planlanıyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında Seul Dijital Forumu’nda bir konuşma yapan Boyan Slat şunları söyledi:”Okyanuslardaki plastik kirliliği 800 deniz canlısı türünün yok olmasına yol açabilir, bu plastiklerin boyut olarak gözümüzde canlandırılması açısından  ise  1000 tane Eyfel Kulesini hayal edebilirsiniz. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünya ekonomisinin 13 milyon dolarlık bir bölümü plastik atıklar yüzünden zarar görüyor. Ayrıca, balık tutma yöntemi ile okyanusları temizlemek istediğimizde ise tüm okyanusları temizlemek 79,000 yıllık bir süre gerekiyor. Dolayısıyla doğanın ardımı ile birlikte sistemleri kullanmamız bu süreçleri hızlandıracaktır.”