AnasayfaUluslararası KalkınmaGıda

Dünya Bakliyat Yılımız Kutlu Olsun!

Dünya Bakliyat Yılımız Kutlu Olsun!

Birleşmiş Milletler tarafından, 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) 68. Genel Kurul Toplantısı’nda belirlendiği üzere, bu yıl “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak kutlanıyor.

Söz konusu Genel Kurul Toplantısı’nda 2015 yılından sonraki dönemde tematik toplantılar düzenleneceği, bu temaların ise kadınlar-gençler-sivil toplum ekseninde hukukun ve insan haklarının üstünlüğü, yenilikçi ortaklıklar ve işbirlikleri olacağı belirtilmişti.

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) belirttiği üzere, bakliyat besin grubunun en önemli bileşenleri olarak mercimek, fasulye, bezelye ve nohut; hayvansal proteinin aksine, bitkisel protein ve aminoasitler bakımından zengin olmaları ve bu açıdan sağlıklı birer besin tercihi olmaları sayesinde obezite, kalp krizi veya kanser riskini düşürüyor. Bakliyat ayrıca, toprak verimliliğini artırmasıyla da çevreye olumlu etkiler bırakıyor.

Bu çerçevede “Bakliyat Yılı’nın” ilanı ile, besleyici bir gıda olarak bakliyatın sürdürülebilir besin üretimi ve gıda güvenliği açısından ne kadar önemli olduğu hakkında toplumsal farkındalığın artırılması hedefleniyor.