AnasayfaEğitimKalkınma

Dünyanın en çok doktora mezununa sahip ülkeleri hangileri?

Dünyanın en çok doktora mezununa sahip ülkeleri hangileri?

OECD, dünyanın en çok doktora mezunu bulunan ülkelerini listeledi. Türkiye, bu listede 4,516 kişiyle 12. sırada yer alıyor.

en çok doktora seviyesine sahip ülkeler

Özellikle yüksek öğretim, inovasyonun kalbinde yer almaktadır. Doktora araştırmaları olmasa MP3 ve GPS teknolojisi gibi yeni keşiflerin asla gerçekleşmemiş olacağı biliniyor.

Günümüzde ülkeler, yüksek öğretim sistemlerine yatırım yapıyor ve daha önce hiç olmadığı kadar çok insan doktora derecelerini tamamlıyor.

Peki hangi ülkeler en çok doktora öğrencisine sahip?

Amerika Birleşik Devletleri, bu alanda tüm ülkeleri geride bırakarak birinci sırada yer alıyor.

OECD raporuna göre, ABD’nin en yakın rakibi olan Almanya’ya karşı en az iki katı doktora mezunu var.

2014 yılında ABD’de 67.449 kişi doktora derecesi alırken, listede ikinci sırada yer alan Almanya’da 28.147 kişi doktora derecesi ile mezun oldu. Listeyi üçüncü sırada takip eden İngiltere ise 25.020 doktora mezunu verirken dördüncü olan Hindistan onu 24.300 doktara mezunuyla takip ediyor.

Listede beşinci olmasına rağmen, Japonya’nın doktora mezunları 16.039 ile ABD’nin sahip olduğu doktora derecesinin çeyreğini oluşturuyor.

Listeyi altıncı sırada Fransa ve yedinci sırada ise Güney Kore takip ediyor. Listede sekizinci ve dokuzuncu sıralarda yer alan İspanya ve İtalya’nın birbirini takip eden 10,889 ve 10,678  doktora mezunu var.

Avustralya ise 8.400 kişi ile onuncu sırada yer alıyor.

Kaynak