AnasayfaİnovasyonYenilenebilir Enerji

Facebook Aquila Dronu İlk Uçuşunu Başarıyla Tamamladı

Facebook Aquila Dronu İlk Uçuşunu Başarıyla Tamamladı

Facebook’un Aquila ismini verdiği güneş enerjisiyle çalışan ve uçuşu sırasında gökyüzünden internet üreten dronu ilk uçuşunu başarıyla tamamladı.

Yapısı bumeranga benzeyen araç insansız olarak uçabiliyor ve yerden kontrol edilebiliyor. Dört motora sahip olan Aquila, uçması için gerekli elektrik enerjisini kanatları üzerindeki güneş panelleri sayesinde depoluyor ve uçusu sırasında  üzerinden geçtiği bölgelere yüksek hızlı internet sağlayabiliyor.

18 ile 28 km (60.000 – 90.000 feet) arasında bir mesafede uçabilen Aquila, gökyüzünde yaklaşık olarak saatte 130 km hızda ilerleyecek ve altındaki 100 kilometrekarelik alana Wi-Fi üzerinden internet erişimi sağlayacak bu sayede internet erişimi bulunmayan 4 milyar insan internete erişebilecek.

Yıllar süren bekleyişin ardından güneş enerjisiyle çalışan uçuklarını uçuran Facebook’un projesinin hedefine ulaşmasına henüz birkaç sene var; Zuckerberg şimdilik önlerinde birkaç büyük mühendislik sorununun durduğunu söylüyor bu yüzden  hizmetin ne zaman yayına gireceği açıklanmadı.