AnasayfaKültür - SanatCOVID-19

Good4Cast Yeni Program ile Yayında: “#BizdeYerinAyrı”

Good4Cast Yeni Program ile Yayında: “#BizdeYerinAyrı”

Bilgi Üniversitesi’nde akademisyen ve aynı zamanda sosyal girişimci olan Doç. Dr. Itır Erhart ve film yapımcısı-sosyal girişimci Mehmet Sarıca’nın hazırladığı Good4Cast’in on dördüncü yayınının konuğu Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Iraz Yöntem oldu.

Tiyatro Kooperatifi

Sanat alanında en büyük sorunun ekonomik olduğunu söyleyen Yöntem “Üzerimizde çok büyük vergi yükü var. İşletme statüsündeyiz. Üzerimizdeki vergi yükünün kalkması için özel bir statüye ihtiyacımız var.” dedi. Yöntem, sanat da eğitim, adalet, sağlık gibi kamusal bir hizmettir ve kamunun ihtiyacıdır. Ruhumuzu iyileştirmek için sanata ihtiyaç olduğunu söyledi. Konuşmasına “Kısa vadede tiyatroların üzerindeki maddi yükü hafifletmek; orta vadede gelirlerini artırmaları için çalışmalarda bulunmak; uzun vade de yasal mevzuat değişikliği hedefiyle çıktığımız yolda uzun vadeli hedefimiz yaşadığımız pandemi süreciyle öncellenmiş oldu.” sözleriyle devam etti.

“Bizim bu sürece dair zihinsel bir bağışıklığımız vardı!”

“Dünyada veya Türkiye’de herhangi bir toplumsal faaliyet olduğunda, ilk problem yaşayan endüstrilerden biri ne yazık ki biz oluyoruz. Çünkü, bir eğlence sektörü statüsünde algılanıyoruz. Ancak, sanat eğlencenin ötesinde ve bambaşka bir şey!” diyen Yöntem, bir çok tiyatronun pandemi sürecinde yayınlanan genelgeden önce kendi insiyatifiyle kapılarını kapattığını şu sözlerle aktardı:. “Bizler aynı zamanda yaptığımız iş gereği en duyarlı kesimlerden biriyiz. Biz insana temas etmek durumundayız. Bu hassasiyetin bilincindeyiz. Dolayısıyla ne yazık ki bu sürece dair zihinsel bir bağışıklığımız vardı.”

Pandemiye Tepki

“Eve kapandığımız sürede yaptığımız ilk şey herkese açılan opera bale, konser ve müzeleri takip etmeye başlamak oldu. Sanata sarıldık. Boşuna demiyoruz sanat iyileştirir diye. Bunun bir ihtiyaç olduğunu ilk refleks olarak hatırladık” diyen Yöntem özgürlüklerimize dair  bir yas süreci yaşadığımızı söyledi.”Ekonomik çöküntü ile beraber aç kalma korkusu var.

#BizdeYerinAyrı

Hiçbir şekilde destek alamadığımız için sektör olarak çok zor durumda olduklarını belirten Yöntem, “Yarın bu kurumlar varlıklarını sürdüremezlerse bu kurumda çalışan meslektaşlarımızın ekonomik kayıplar yaşayacak. Toplumumuzun ruhunu iyileştirecek insanlar bir anda dağılacaklar” dedi. Bir destek programı başlatmaya karar verdiklerini söyleyen Yöntem, “Bir sonraki sezonda tarihi, oyunun adı bilinmeyen ama yarına umutla bakabilmeyi sağlayan bir kampanya yapmaya karar verdik” dedi.

Bizde Yerin Ayrı sayfasından farklı destek programlarının incelenebileceğini belirten Yöntem, bunun önemli bir dayanışma örneği olduğunu söyledi. 9 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen “Festtogether Evde” etkinliğinde bu kampanyanın tanıtımının yapıldığını belirtti. Yöntem, kampanyanın sahada aktif çalışan sağlık, kurye ve market görevlilerinin de bu kampanyadan askıda seçeneği ile faydalanabilecekleri söyledi.

Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Iraz Yöntem’in konuk olduğu IDEMA Haber Good4Cast dizimizin on dördüncü yayınını buradan dinleyebilirsiniz.

Good4Cast’in tüm yayınlarına Google Podcast, Apple Podcast ve Spotify üzerinden erişebilirsiniz.