AnasayfaTeknoloji ve Kalkınma

GravityLight : Yerçekiminin Işığa Dönüşümü

GravityLight : Yerçekiminin Işığa Dönüşümü

Günümüzde, yaklaşık 1.5 milyar insan elektriğe güvenli bir şekilde erişim sağlayamamaktadır.

Gelecekte dünya nüfusunun artması ile birlikte elektriğe erişemeyenlerin sayısında ciddi bir artış meydana gelecektir. Özellikle, elektriğe erişim sağlayamayanlar tarafından, aydınlatma ve ısıtma aracı olarak gazyağı kullanılmaktadır, fakat gazyağının sağlığa etkisi oldukça olumsuz olarak bilinmektedir.

Gazyağı kullanımında GravityLight takımının yaptığı araştırmalar daha iyi bir alternatif için çözümün gerekli olduğunu gösteriyor. Yapılan bu araştırmaya göre dünyada 780 milyon kadın ve çocuk gazyağı dumanı soluyor. Buda günde yaklaşık 40 sigara tüketmeye eşit .  Ayrıca, dünyadaki yoksul ülkelerde gazyağı kullanımı oldukça pahalı, bu durumda gazyağı kullanan ailelerin gelirlerinin %30’unun gazyağına harcandığını gösteriyor.  Üçüncü olarak, mülteci kamplarında ve sosyo-ekonomik problemlerin yaşandığı yerlerde kullanımı oldukça yoğun olan gazyağı, çok kolay bir şekilde ateşin yayılarak yangına dönüşmesine sebep olabiliyor. Araştırmanın gösterdiği dördüncü bulgu ise, gazyağı kullanımından dolayı havaya salınan karbondioksit miktarı, toplam salınımın %3’üne denk geliyor.

Sürdürülebilirliği olmayan, çevre ve insan sağlığına zarar veren gazyağı kullanımını azaltmak ve alternatif bir çözüm üretmek için yola çıkan GravityLight ekibi bu kapsamda  geçiçi olarak ve ne zaman istenirse ihtiyacı olan kişiye ışık sağlayan yeni bir ürün geliştirdi. GravityLight çalışmak için herhangi bir batarya veya güneş ışığına ihtiyaç da duymuyor.

GravityLight nasıl çalışıyor?

Yüksek bir yere asılan mekanizma sayesinde potansiyel enerjinin kinetik enerji dönüşümü sağlanarak ortalama bir süre ile sağlanan elektrik ile ışık sağlanıyor. Makara sistemiyle bir tarafına ağırlık koyulan sistemde, dizayn ağırlığın tepeden aşağıya doğru saniyede 1 milimetre inmesini sağlayarak bir elektrik üretimi gerçekleştiriyor.

17145

GravityLight hikayesi nasıl başladı?

Gazyağı kullanımın azaltılması için bir kampanya başlatan SolarAid Vakfı sayesinde bir prototip yapmaya karar veren GravityLight’ın kurucuları olan Martin Riddiford ve Jim Reeves çalışmalarına Kasım 2012 tarihinde başladılar. Geliştirdikleri ilk protip başarı sağladı fakat üretim ve deneme için yeterli sermayeleri olmadığından Indiegogo üzerinden bir kitle-fonlama kampanyası yapmaya karar verdiler. Kampanyada hedefleri  55.000 Amerikan Doları olan GravityLight takımına 1 ay içersinde 6,219 kişinin desteği ile 399.590 Amerikan Doları destek sağlandı. Bu destekler ile üretimini gerçekleştiren takım 1300 ürünü elektrik şebekesi bulunmayan evlerde deniyor. Bunun üzerine 18 aylık bir süreç sonrasında tüm geri dönüşler ile birlikte prototip geliştirilerek günümüzdeki halini alıyor ve seri üretimine başlıyor.

GravityLight tanıtım videosu: