AnasayfaKentler ve Yerel Kalkınma

Dünyanın En Hızlı Büyüyen Şehirleri

Dünyanın En Hızlı Büyüyen Şehirleri

Tüm dünyada şehirler büyüyor. Tahminlere göre 2050’den itibaren dünya nüfusunun %70’i şehirlerde yaşıyor olacak. Peki şehirler ne hızla büyüyor? Bu sorunun cevabı bölgeden bölgeye değişkenlik gösterebiliyor. 

2025’e kadar Çin şehri olan Shenzhen’in 12 milyondan fazla insana ev sahipliği yapması bekleniyor. 1950 yılında ise bu kentin 3,148 kişiden oluşan bir balıkçı köyü olduğu bilinmektedir.

1960’larda Sahara Altı Afrika’nın 1 milyon nüfusu aşan tek kenti Johannesburg idi. Fakat 10 yıl sonrasında bu rakam 4 şehire ulaştı. Ve 2010 itibari ile 33 şehir 1 milyonun üzerinde nüfusa sahip bulunuyor.

Avrupa’da nüfusun %73’ü şehirlerde yaşıyor. Güney Amerika’da ise %83, Kuzey Amerika’da %82. Londra ve New York’a baktığımızda saatte 9 ile 10 insan dünyaya geliyor ve bu şehirlerin nüfusu sürekli olarak artıyor.

Ne Afrika Kıtası ne de Asya Kıtası şehirleşmede %50’ye henüz ulaşamadılar. Dünya’nın en fazla nüfusuna sahip iki ülke olan Hindistan ve Çin hızlı bir ekonomik kalkınma döneminden geçiyorlar. Hindistan Yeni Delhi’de saatte 79, Bombay’da 51, Çin Şangay’da ise  51 yeni birey dünyaya geliyor.

Türkiye’de ise 20 şehrimiz 1 milyonun üstünde nüfusa sahiptir. Bu kentler arasında Diyarbakır, Aydın, Kayseri, Gaziantep, Şanlıurfa, Bursa ve Konya gibi iller bulunuyor. İstanbul ise saatte 19 insanın dünyaya geldiği, 14 milyon nüfusa sahip en büyük ilimiz olarak karşımıza çıkıyor.

Bu haber World Economic Forum kaynağından derlenmiştir.