AnasayfaYenilenebilir Enerji

Güneş Enerjisi, Dünya’nın En Ucuz Enerjisi Haline Dönüşüyor

Güneş Enerjisi, Dünya’nın En Ucuz Enerjisi Haline Dönüşüyor

Bloomberg New Enegy Finance tarafından yayımlanan son istatistiklere göre güneş enerjisi, dünyanın en ucuz elektrik kaynağına dönüşüyor.

Yenilenebilir enerji, gün geçtikçe artan enerji ihtiyacını karşılamak için ideal bir yöntem, ama biraz maliyetli olması nedeniyle kuruluşlar yenilenebilir enerjiye geçmekten kaçınabiliyor. Ancak BNEF’in analiz raporuna göre son yıllarda yapılan çalışmalarla giderek ucuzlayan güneş enerjisi, 2016 yılında ilk kez rüzgar enerjisi kadar ucuz bir enerji haline dönüştü.

Aşağıdaki grafik, Çin, Hindistan ve Brezilya dahil olmak üzere 58 gelişmekte olan ülke ekonomisindeki rüzgar ve güneş enerjisinin ortalama maliyetini göstermektedir.

1x-1Bu grafiğe göre, güneş enerjisi kullanım maliyetinin son 5 içerisinde 3’te 1’i oranında düşüş olduğunu görülüyor.  2016 yılı güneş enerjisinin kullanımı konusunda önemli bir yıl odu. Özellikle, özel şirketler yenilenebilir enerji sağlamak için büyük sözleşmeler imzaladılar.

Ayrıca, güneş enerjisini yoğun bir şekilde kullanan ülkelerin başında gelen Çin gibi ülkeler, güneş enerjisi konusunda hızla kendi projelerini oluşturuyorlar. Diğer bir taraftan fosil yakıt kullanımı halen birçok durumda alternatif yol olarak görülse de giderek ucuzlayan yenilebilir enerjinin fosil yakıtları sona erdireceği umut ediliyor.

Kaynak

Haber: Çiğdem Çiyitoğlu