AnasayfaEğitimDezavantajlı Gruplar

Hayat Sende Derneği Röportajı

Hayat Sende Derneği Röportajı

idemahaber olarak sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız röportajlar serisinin ikincisini Hayat Sende Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tunçbilek’le gerçekleştirdik.

cd2a931b03ddafddde482e46d49d2e91

Merhabalar, öncelikle idemahaber’in röportaj teklifini kırmayarak, sorularımızı cevapladığınız için şimdiden teşekkür ederiz. İlk olarak sizden kısaca kendinizi tanıtmanızı ve bu zamana kadar yaptığınız çalışmalardan bahsetmenizi rica ediyorum.

Ben Bayram Tunçbilek. Bir kamu kurumunda çalışıyorum. Hayat Sende Derneği’nin kurucularındanım. Korumalı futbol hakemiyim. Satranç alanında da hakemlik yapıyorum. Uzun zamandır sivil toplumda gönüllü çalışmalarda bulunuyorum. Evliyim. Üç yaşında olan Ekin Bilge’nin de babasıyım.

Hayat Sende Derneği alanında öncü olarak başladığı bu yolda yaptıklarıyla adından sıkça söz ettirmektedir. Okuyucularımıza ‘Hayat Sende Derneği’ hakkında kısa bir bilgilendirme yapabilir misiniz?

Devlet korumasında kalan çocuk ve gençlerin temel yaşam becerilerini kazanmış şekilde eşit ve ayrımcılığa uğramadan hayata atılması için çalışan Hayat Sende Derneği, ülkemizde Çocuk Koruma Sistemi alanında çalışan en etkili sivil toplum örgütlerinden birisidir. Hayat Sende, koruma altında yetişen çocuk ve gençleri eğitim, iş, burs, staj, mentorluk ve hakları konusunda desteklemektedir. Ayrıca, sempozyum, çalıştay, sosyal kampanya ve lobicilik çalışmalarıyla çocuk koruma alanında makro sosyal hizmet politikaları tasarlayan bir sivil toplum örgütüdür.

Hayat Sende, koruma altındaki çocuklarla yaptığı çalışmalar ve ülkemizde sivil toplumun gelişimine verdiği desteklerle Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülünü almış, JCI tarafından Senato Özel Ödülü’ne layık görülmüş, Sabancı Vakfı tarafından iki kez Fark Yaratan seçilmiş, dünyanın en büyük sosyal girişimcilik ağı Ashoka Vakfı tarafından desteklenmeye değer görülmüştür. Hayat Sende, Asia21 Girişimi tarafından 2016 yılında Asya’nın en etkili 24 örgütünden biri olarak gösterilmiştir.

IMG_4426

Şu an ‘Hayat Sende Derneği’nin bulunduğu noktayı; kurulma aşmasında oluşturduğu hedefler doğrultusunda nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hayat Sende olarak kurulduğumuz ilk dönemde ana hedefimiz koruma altındaki çocuk ve gençleri eğitimlerle desteklemek ve hayata eşit ve güçlü bir şekilde atılmalarını sağlamaktı. Zaman içinde kurumsal kapasitemiz geliştikçe, dünyada yuva ve yurt bakımının kalmadığını, aile ve toplum temelli hizmetlerin yaygınlaştığını gördük. Bu çerçevede yaptığımız çalışmalarla, ülkemizde makro sosyal hizmet politikaları tasarlayan bir sivil toplum örgütüne ihtiyaç olduğunu anladık ve çalışmalarımızın önemli bir kısmını bu alana kaydırdık. Bunun yanı sıra, Çocuk Koruma Sistemi Destek Hattımızla korumada kalan ve ayrılan bireylere hakları konusunda bilgi verme ve yönlendirme hizmetleri sağlıyoruz. Ayrıca, bize ulaşan sorunları derleyip hizmet temelli veriye dayalı savunuculuk yapıyoruz.

Gelinen noktada Hayat Sende, ulusal ve uluslararası alanda tanınan, bilinen, sevilen, kurumsal kapasitesi takdir gören, sürdürülebilir bir yapıya kavuştu. Binlerce gence eğitimler verdi. Yüzlerce gence burslar ve staj imkanları sağladı. Gerçekleştirdiği kampanyalarla koruma altındaki çocukların sorunları hakkında kapsamlı bir farkındalık oluşturdu. Gelinen yol kadar gidilecek yol da önemli. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki dönemde, farklı il ve bölgelerde Hayat Sende benzeri taban örgütleri kurularak, çocuk koruma sistemine çok daha güzel ses verir. Hedefimiz, biyolojik ailesi dışında büyüyen çocukların sesinin 21. yüzyılın çok sesliliğinde çağlayan gibi çağlamasını sağlamak. Bu hedef bize hayat enerjisi veriyor. Başaracağız.

YSN_6119

‘Hayat Sende Derneği ’ olarak etki alanınızı nasıl tanımlarsınız?

Hayat Sende bugün korumadan ayrılan bireylerce kurulmuş bir öz örgüt olarak çocuk koruma sistemine çok güzel bir ses verdi. Birçok kurum ve kuruluşla çalışarak koruma altındaki çocuk ve gençlerin sorunlarına yenilikçi çözümler getirdi. Sivil toplum alanı başta olmak üzere, birçok gencin eğitimler alması, kendisine güvenmesi, güçlü ve eşit bir şekilde hayata atılması ve toplumun içinde yer almasını sağladı. Sevindirici olan, tüm bu süreçlerde partilerüstü bir şekilde, daima çocuğun yanında olarak ilerledi. Etkisi giderek artan, güçlenen, ses veren bir yapıyız. Sesimizin artacağına inanıyoruz.

Derneğinizde kimler görev alıyor?

Derneğimizde şu anda dört tam zamanlı üç yarı zamanlı çalışanımız bulunmakta. Ayrıca, stajyerlerimiz var. Bunun dışında koşarak bağış toplama, mentorluk, kaynak geliştirme, tasarım gibi süreçlerde katkı sağlayan sayısını yüzlerce ifade edebileceğimiz gönüllülerimiz var.

Çalışmalarınız boyunca elde ettiğiniz tecrübelerden sizi en çok etkileyen ve ilham veren bir anınızı paylaşır mısınız?

Bizi en çok etkileyen aldığımız mesajlar oluyor. Bazen yıldığımız, tükendiğimiz anlar oluyor ve bunu hisseden kardeşlerimiz olduğunda, “Siz bizim pusulamız, enerjimiz, yaşam kaynağımızsınız. Ne olur yılmayın.” diyorlar. Bunu söyleyen yüzlerce çocuk ve genç var. Bakımevlerinde Kalan Çocukların Gözüyle Çocuk Koruma Sisteminin Değerlendirilmesi Çalıştayı düzenlemiştik. Bu çalıştayda çocukların söylediği çok vurucuydu. “İlk defa edilgen değil, etken bir şekilde bizi dinleyen, sesimize ses olan, bizi gerçekten düşünen birileri olduğunu gördük.” demişlerdi. Çok mutlu olmuştuk.

YSN_6890

‘Hayat Sende Derneği ’ önümüzdeki yıllarda neleri hedefliyorsunuz ve bu konuda desteğe ihtiyacınız var mı?

Hayat Sende olarak önümüzdeki dönemde iktisadi işletme kurmak ve derneğe gelir sağlayacak faaliyetler oluşturmak istiyoruz. Proje bazlı ilerlemek sürdürülebilir değil. Bireysel bağışçılarımız kapsamlıca destekliyor ama hedeflerimizin yanında bu kaynaklar çok kısıtlı kalıyor. Bu hedeflere erişmek için kaynak oluşturmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde önleyici mekanizmalara eğilmek, çocuk istismarını önleme merkezleri oluşturmak, uluslararası alana daha çok teknik destek vermek gibi hedeflerimiz var. Biz özellikle az gelişmiş ülkelerdeki çocukların aile ve toplum temelli hizmetlerle hayata hazırlanması için eğitimler vermeyi ve kampanyalar düzenlemeyi çok istiyoruz. Hedefimiz bu alanda kapasite geliştirerek dünyaya özgün modeller sunabilmek. Bu konularda özellikle stratejik planla çalışmayı isteyen, stratejik bağışçılara ihtiyacımız var. Bu konularda bizi desteklemek isteyen olursa kendileri ile her platformda görüşmeyi arzuladığımızı ifade etmek isteriz.

Dernekte yürütülen gönüllü faaliyetleriniz var mı ? Bu alanda sivil halk gönüllü çalışmalara katılabilir mi? Sizinle irtibat kurmak isteyenlere nasıl bir yol izlemelerini tavsiye edersiniz?

Gönüllü çalışmalarımız var. Sosyal medya kanallarımızdan duyuruyoruz. Sitemizde de form var. Bunları inceleyip doldururlarsa arkadaşlarımız ulaşacaktır kendilerine. Kendi adıma söylebilirim ki, ben ne öğrendiysem sivil toplumda, gönüllü çalışmalarda öğrendim. Özgüvenim gelişti. Yapabileceğime her başardığımda daha çok inandım. Herkese gönüllü olmayı tavsiye ederim. Aldığımızdan daha iyi bir dünyayı bırakmak ana hedefimiz olursa, yaşamımız çok anlamlı olacaktır.

Bizim sesimiz olduğunuz için de sizlere teşekkür ederim.

Bayram TUNÇBİLEK Hakkında

Bayram TUNÇBİLEK, Hayat Sende Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanıdır. Kendisi de devlet korumasında büyüyen TUNÇBİLEK, devlet korumasındaki gençlerin hayata eşit ve güçlü bireyler olarak atılması için Hayat Sende Derneği’nin kuruluş sürecinde aktif rol oynamıştır. Şu an kamuda görevini sürdüren TUNÇBİLEK, Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Derneği Denetim Kurulu Üyesi ve Faal Korumalı Futbol Hakem ve Gözlemcileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak sorumluluk üstlenmektedir.