AnasayfaGenel

“Uluslararası Sürdürülebilirlik ve İklim Krizi Konferansı”nda neler konuşuldu?

“Uluslararası Sürdürülebilirlik ve İklim Krizi Konferansı”nda neler konuşuldu?

20 Aralık’ta İzmir’de ESIAD: Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Konferans Salonu ev sahipliğinde “Uluslararası Sürdürülebilirlik ve İklim Krizi Konferansı” gerçekleştirildi.

Konferansı, ESIAD Başkanı Sibel Zorlu, Natural Rotary Kulubü Başkanı Belkıs Üner ve 2440 Rotary Federasyon Başkanı Ayda Özeren’in açılış konuşmalarıyla başladı. 

ESIAD Başkanı Sibel Zorlu: Türkiye’nin coğrafi konumu yanı sıra gelişmekte olan bir ülke olarak iklim değişikliğinden ciddi ölçüde etkileneceğini düşünüyorum. Ülkemizde farkındalık ve sorumluk bilincinin artırılmasında ESİAD olarak bizler de sorumluyuz.”

2440 Rotary Federasyon Başkanı Ayda Özeren: “Doğanın şiddetini son 1 yılda çok şiddetli şekilde yaşadık. Dünyada her şey birbirine bağlı ve değişken. Sular yükseldiğinde balıklar karıncaları yer, sular çekildiğinde ise karıncalar balıkları. Suyun yönü bizim doğa ile uyumumuz ile alakalıdır.”

Önemli olan taahhütlerimizi gerçekleştirmek

Konferansın ilk paneli “Ayak İzimi Azaltıyorum Platformu” IDEMA Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür’ün moderasyonununda UNDP İyi Niyet Elçisi Mert Fırat, Sürdürülebilir Tarım Kooperatifi YK Üyesi Prof.Dr. Meltem Onay, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirili, İklim ve Gıda Aktivisti Pembe Albayrak ve Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Kurucusu Sema Gür’ün konuşmacılığında gerçekleşti.

IDEMA Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür: “Dünya nüfusu 8 milyar oldu. 200 yıl önce 1,5 milyardı. Dünya nüfusunun 1 milyara ulaşması binlerce yıl sürdü ancak son 200 yıl içinde toplam nüfus yedi kat arttı. Daha fazla insan küresel iklim için de daha fazla tehdit anlamına geliyor. İklim ile ilgili en azından bakış açısını, yaşam biçimini değiştirmek için bu proje oldukça önemli.” 

Mert Fırat, UNDP İyi Niyet Elçisi: “Yaşam tarzımızı dönüştürmek mümkün. Var olan alışkanlıklarımızı değiştirmek ve yatırımın, tüketimin ve üretimin değişmesi ve dönüşmesi gerekiyor. Önemli olan taahhütlerimizi gerçekleştirmek ve bunu yalnızca karbon ayak izi ile sınırlayamayız. Teknolojinin bu kadar ilerlediği bu çağda üretimden tüketime neyin nasıl yapıldığının farkına varması gerekiyor. Artık taahhüt etmekten, yapmaya ve elimizi taşın altına koymaya geçmemiz lazım.” 

Doç.Dr. Meneviş Uzbay Pirili: “İzmir’in Türkiye’deki emisyon payı %5 yani 25 milyon ton. İzmir Büyükşehir Belediyesi, gönüllü olarak sera gazı salımlarını azaltmayı ve kentin iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı artırmayı taahhüt etti.  2030 yılına kadar karbon salımlarının temel yıla göre en az %40 azaltılması hedefleniyor. Karbon ayak izini ölçen testin bulunduğu PSLifestyle Projesi kapsamında 6000 kişiye ulaştık. Buradaki veriye göre kişi başı yılda ortalama 8 ton emisyon üretiliyor. Bunu düşürmek için 500.000 kişiye ulaşmak istiyoruz. PSLifestyle Uygulaması üzerinden karbon ayak izinin ölçülmesi ve önerilerin sunulması için yaygınlaştırma çalışmalarına devam edeceğiz.”

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Kurucusu Sema Gür: “İklim krizi dünyanın en büyük sorunudur. İklim krizini aşmak için bireyden başlamak ve konfor alanından çıkmak gerekiyor. Bizim konumuz, yaşamda görünür olmak için, iklim krizine dur demek için ulaşımda bisikletin görünürlüğünü artırmaktır. Etkinlik ile aynı zamanda kadının görünürlüğünü ve toplumdaki temsiliyetini artırmak adına mesajlarımızı iletmektir.”

Tarımsal gıda, iklim krizinden en çok etkilenen alanlardan biri

TOBB Kadın Girişimciler Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Celeb: “Tarımsal gıda, iklim krizinden en çok etkilenen alanlardan biri. 3 milyar insan doğrudan ya da dolaylı olarak tarıma bağlı olarak yaşıyor. Türkiye’de tarım, iklim ve sürdürülebilirlik birbirinden ayrılmayan 3 konsept. Elimizde veri olmadan var olan ihtiyacı bulmamız da maalesef mümkün değil. En önemli konulardan biri de su kaynaklarının azalması. Tarımsal sanayi de çok fazla suyun kullanıldığı bir alan. Buradaki suyun tekrar kullanılabilmesi çok önemli.”

Ege Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avni Yelkenbiçer: “İkiz dönüşüm (yeşil dönüm ve dijital dönüşüm) gündemimizde yer alıyor. İkiz dönüşüm, aynı zamanda yeni iş modelleri ve yeni istihdam modelleri geliştirmek anlamına geliyor. Genç nüfusun bu hususta ön planda olması gerekiyor.”

“İzmir’de Yeşil Dönüşüm İçin Karbon Ayak İzini Azalt” kampanyası için niyet beyanı imzalandı

Konferans esnasında İzmir kentinin iş dünyasının liderleri ve kent paydaşları temsilcileri olarak bizler “İzmir’de Yeşil Dönüşüm İçin Karbon Ayak İzini Azalt” kampanyasını desteklemek ve bu doğrultuda karbon ayak izi uygulamasını ağlarımızda yaygınlaştırmak doğrultusunda niyet beyanını imzalandı.

Karbon ayak izini ölçmek için PSLifestyle yayında

PSLifestyle Projesi kapsamında oluşturulan “Yaşam Tarzı Testi“, günlük faaliyetlerinizin çevresel etkileri hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı oluyor. Mevcut alışkanlıklarınızı ve bu alışkanlıklarınızı günlük eylemlerle nasıl değiştirilebileceğiniz hakkında ilham veriyor. Sürdürülebilir yaşam tarzına adım atmak için seçtiğiniz bu eylemleri kişiye özel olarak planlayarak takip etme şansı sunuyor.

Projeye dair daha fazla bilgi için pslifestyle.eu/tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0