AnasayfaKalkınmaİklim Değişikliği

Üretim Sektöründe Sınırda Karbon Düzenlenme Mekanizması Bilgilendirme Semineri Gaziantep’te Gerçekleştirildi

Üretim Sektöründe Sınırda Karbon Düzenlenme Mekanizması Bilgilendirme Semineri Gaziantep’te Gerçekleştirildi

“Üretim Sektöründe Sınırda Karbon Düzenlenme Mekanizması Bilgilendirme Semineri” Gaziantep Ticaret Odası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) desteği ve IDEMA kolaylaştırıcılığında 15 Haziran’da Gaziantep’te gerçekleşti.

Gaziantep Ticaret Odasında düzenlenen seminer Eylül ayında Türkiye’de yürürlüğe girecek Sınırda Karbon düzenlemesiyle ilgili işletmeleri bilgilendirilme ve yol haritası çizmeyi amaçlamakta.

2022 yılında başlayan ”Gaziantep Ticaret Odası Yeşil Dönüşüm Merkezi” projesi, 2023 yılı Eylül ayına kadar devam edecek olup Gaziantep bölgesindeki işletmelere yönelik online anket aracılığıyla yapılacak değerlendirme yoluyla yeşil dönüşüm sürecindeki eksikliklerini tespit etmek, işletmelerini geliştirebilecekleri alanlara yönelik öneriler oluşturmak ve bu süreçte desteklerle güçlendirme amacıyla yürütülmekte.

Seminerin açılış konuşması Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım ile başladı. Yıldırım konuşmasında “2023’te yürürlüğe girecek Sınırda Karbon düzenlemesi işletmeler için neler getirecek? Gaziantep bölgesinin %20’si Avrupa’ya ihracat yapıyor. Türkiye’de yürürlüğe giren düzenlemeyle ihracatı Avrupa’ya yapacak olan işletmelerin karşılaşacağı yükümlülüklere yönelik yol haritası çizmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

IDEMA Genel Müdür Yardımcısı Sait Beyazyürek, “Proje kapsamında işletmelerin yeşil dönüşüm merkezi ile yeşil dönüşüm sürecindeki destek mekanizmalarına nasıl erişebileceklerine dair bilgi sahibi olmasını amaçlıyoruz. Bu amaçla web sitesinde yeşil dönüşüm karnesi ile başlayan karne oluşturma ile eksikliklerini tespit ederek yol haritalarını çizmek için sonuç ve öneriler alacağız.” dedi.

EBRD Kıdemli Ülke Yöneticisi Serpil Çetinçift konuşmasında şunları aktardı: “EBRD olarak yeşil dönüşümü hızlandırmak, iklim uyum hedefi, değişimleri benimseme yolunda çalışmalar yapılması, başlıca hedeflerimizden. Türkiye’de işletmelerin %99’u KOBI, toplam istihdamın %77’sini sağlıyorlar. Bilgi, tecrübe, uzmanlık, finansman bilgisi sunma, yeşil dönüşüm konusundaki her türlü sorunun cevabı verilebilmesi amacıyla alan yaratmak için projemizi aktifleştirdik.”

Seminerde Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi Projesi tanıtımı yapıldı. Proje tanıtımı sonrasında Ticaret Bakanlığı, Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Özge Öktem “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Yönetmeliği ve Uygulanması”,  Marmara Üniversitesi, Ekonomik Kalkınma ve Uluslararası İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Yüksel Acı “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının İşletmelere Etkisi” ve  ÇimSA Sürdürülebilirlik Yöneticisi Zeynep Selin Güler “AB Düzenlemeleri ve Sınırda Karbon Mekanizması İyi Uygulama Örnekleri” konularında konuşmalarını yaptı.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: