AnasayfaAfetlerKentler ve Yerel Kalkınma

İstanbul, Dünya’nın Deprem Açısından En Tehlikeli Şehirleri Arasında

İstanbul, Dünya’nın Deprem Açısından En Tehlikeli Şehirleri Arasında

Alfred Wegener Enstitüsü uzmanı Jeolog Dr. Johann Klages önderliğinde yapılan ve depremleri baz alan çalışmaya göre Dünya’da yaşamanın riskli olduğu şehirler saptandı. Listede İstanbul dokuzuncu sırada yer alıyor.

Dünya’nın En Tehlikeli 10 Şehri:

  1. Tokyo (Japonya): Nüfus 38 milyon

Listenin ilk sırasında aktif tektonik fay hattı kenarında bulunan 38 milyon nüfuslu Japonya’nın megapol başkenti Tokyo yer alıyor.

  1. Osaka/Kobe (Japonya): Nüfus 11 milyon

Japonya nüfusunun %15’ini barındıran Osaka/Kobe bölgesindeki son büyük deprem 1995’te yaşandı. Tokyo’yla aynı deprem hattında bulunan bu bölgede 6.9 büyüklüğünde gerçekleşen depremde 6 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

  1. Cakarta (Endonezya): Nüfus 30 milyon

Topraklarının %40’ının deniz seviyesi altında olduğu başkent Cakarta’da olası bir deprem sonrasında çıkacak bir tsunami, sel ya da suyla kayan toprakların ağır bir şekilde sonuçlanmaları bekleniyor.

  1. Nagoya (Japonya): Nüfus 2,5 milyon

Japonya’nın Tokyo, Osaka ve Kobe ile başlıca liman bölgelerinden biri olan Nagoya yine Osaka/Kobe’nin de bulunduğu deprem hattında yer alıyor.

  1. Los Angeles (ABD): Nüfus 12,8 milyon

Pasifik Deprem Kuşağı üzerinde bulunan ABD’nin New York’tan sonra ikinci en kalabalık şehri Los Angeles’ta çok sayıda nükleer santral bulunması şehri listede beşinci sıraya yerleştirmiş durumda.

  1. San Francisco (ABD): Nüfus 4,5 milyon

ABD’nin Pasifik Deprem Kuşağı üzerinde bulunan bir diğer şehri San Francisco’da 1906’da yaşanan son büyük depremde 3 bine yakın kişi yaşamını yitirdi.

  1. Tahran (İran): Nüfus 8,5 milyon

İran’ın en büyük kenti Tahran sismik olarak Dünya’nın en hareketli bölgelerinden biri. Tahra’nın listede oluşu ise depreme karşı dirençli olmayışından ve zararları azaltamayışından kaynaklanıyor.

  1. Manila (Filipinler): Nüfus 11,9 milyon

Manila Filipinler’in ilk başkenti Quezon’dan sonraki en popüler ve yoğun nüfusa sahip şehri olarak Marikina Vadisi Fay Hattı tehditi altında. Manila’daki riski tetikleyen bir diğer faktör ise, şehrin yoğunluğuna rağmen güvenli binaların sayısının az oluşu.

  1. İstanbul (Türkiye): Nüfus 14,3 milyon

Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul ise Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunuyor. Uzmanlar, İstanbul’da 2025 yılına kadar büyük bir depremin yaşanma olasılığının hayli yüksek olduğunu belirtiyor. İstanbul’da tehlikeyi arttıran faktörlerin arasında şehrin yoğun nüfusu ve binalarının depreme karşı dayanıksız oluşu yer alıyor.

  1. Napoli (İtalya): Nüfus 1 milyon

İtalya’nın nüfus bakımında üçüncü büyük şehri Napoli, Avrupa’nın tek aktif yanardağını da sınırlarında bulundurmaktadır. Afrika ve Avrasya plakalarının çarpıştığı yerde bulunan Napoli’de volkanik patlamanın olma ihtimali şehri listenin onuncu sırasına yerleştirmiş bulunmaktadır.