AnasayfaGirişimcilikKadın

İtalya, kadın girişimciler için yeni fırsatlar yaratıyor!

İtalya, kadın girişimciler için yeni fırsatlar yaratıyor!

UniCredit Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası (European Investment Bank), İtalya’da kadın girişimciliğini teşvik etmek için bir pilot proje başlatıyor.

Küçük bir işletme kurmayı hayal eden her girişimci, orta ila uzun vadeli finansmana ihtiyaç duyar. Bu iki banka ortaklığı, KOBİ’lere (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler) iyileştirilmiş kredi koşulları ve garanti fonları sayesinde ortak kredi riski teminatı sunacak.

UniCredit ve UniCredit Leasing ile Avrupa Yatırım Bankası’nın (EIB) kısa süre önce imzaladığı pilot proje doğrultusunda kadınlar tarafından kurulan, yönetilen veya kontrol edilen yenilikçi işletmelere toplamda 400 milyon avro tahsis edilecek. Avrupa Yatırım Bankası, 200 milyon avroluk bir kredi hattı sağlayacak ve bunun en az %25’i kadınlar tarafından yönetilen girişimlere gidecek. UniCredit ve UniCredit Leasing, kalan 200 milyonluk kısmı kendi fonlarından finanse edecek.

İtalya, Malta ve Balkanlar’da bulunan EIB’nin Kurumsal Finansmanı Anna Fusari: “Bu, Avrupa Yatırım Bankası’nın Avrupa’daki kadın girişimciliğine odaklanan ilk operasyonlarından biri.” açıklamalarında bulundu.

Kadınların önderliğindeki işletmeler için finansman nasıl çalışır?

İtalya, kadın girişimciliği konusunda Avrupa’nın gerisinde kalıyor ancak bazı olumlu gelişmeler de var. En fazla büyüme yapılandırılmış işletmelerde görülecek; yani en az %60’ı kadın olan kooperatif şirketler ve ortaklıkları, yönetim organlarının en az üçte ikisi kadın olan ve halka açık bir şekilde yönetilen işletme sahiplerine ek olarak tek başına işletme kuran kadınlar bu pilot proje tarafından sunulan yeni fırsatlardan yararlanabilecekler.

UniCredit projeler arasından verimli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere -tarım, el sanatları, sanayi, perakende, turizm ve hizmet sektörü- finansman sağlayacak. Maddi ve maddi olmayan varlıkların (örneğin; araştırma maliyetleri, patent geliştirme, yüksek lisanslar vb.) yanı sıra işletme sermayeleri de finansman için uygun olacak.

İtalya’daki kadın girişimcileri desteklemek için inovasyon mücadelesi veriliyor!

Garanti fonları, hükûmet tarafından kurulan ve KOBİ’lerin krediye erişimlerini kolaylaştırmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Şirketler, verilen orta vadeli finansman payının garantörlüğünü yapmasını hükûmetten isteyebilir. UniCredit’in girişimi EIB ile mükemmel ortağını buldu. Anna Fusari, “Bu fikir 2018’in ilk yarısında ortaya çıktı. Amacımız, zeminde sosyal etki de dahil büyük etkilere yol açacak daha fazla şirket eklemek.” dedi.

UniCredit, Sosyal Etki Bankacılığı Programı ile mikro girişimcileri, sosyal organizasyonları, dezavantajlı grupları desteklemeyi; yetenekli insanların gerekli ağlara erişimini sağlamayı, daha adil ve daha kapsayıcı bir büyümenin gelişimini teşvik etmeyi hedefliyor. Bu projenin, kadın girişimciliğini ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak adına yapılan tüm teşviklerin kararlılığıyla mümkün olduğu belirtiliyor. Yüzlerce kadın liderliğindeki işletmelerin, yeni UniCredit-EIB tesisinden yararlanacağı tahmin ediliyor.

Kaynak