AnasayfaGöç ve Mülteciler

Japon mimar, mülteciler için minimalist evler tasarlayacak

Japon mimar, mülteciler için minimalist evler tasarlayacak

Katedral ve konser salonları yapımıyla bir hayli ünlü olan Japon mimar Shigeru Ban, Kenya’daki mülteciler için 20.000 yeni ev tasarlayacak.

2014 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazanan Ban, Kenya’nın Turkana bölgesindeki Kalobeyei mülteci yerleşiminde ev inşa etmek için BM ile birlikte çalışacak.

IMG_0466-2Karton ve kağıttan bira kutularına kadar çeşitli malzemeleri kullanan Ban, acil konut çalışmaları alanında oldukça ünlü. 1994 soykırımından sonra Ruanda’da ve 2015 depremi sonrasında Nepal’de birçok DIY( Do IT Yourself- Kendin Yap) mülteci barınağı inşa etti.

Ban, evlerin yapımında gazete kağıtlarından bira kutularına kadar bir çok farklı malzemeyi kullanıyor. Burada amacı mültecilerin evlerin sürdürülebilirliğini basit bir şekilde kendilerinin de sağlayabilmesini mümkün kılmak.

Kenya’nın mülteci nüfusu yaklaşık 400.000 ve her geçen gün büyümeye de devam etmesi bekleniyor.

download

Ban, önemli olan her yerde ve en az teknikle sığınmacılar için evleri inşa etmek ve bunun yanı sıra yerel olarak bulunabilen ve çevreye duyarlı malzemeler kullanmak olduğunu belirtiyor.

Geçen hafta Kalobeyei’iziyaret ettikten sonra, Ban konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, evlerin kolayca sakinleri tarafından bakım altına alınmasının önem taşıdığını söyledi.

Turkana ilçe hükümeti ile BMMYK arasında başlatılan Kalobeyei Anlaşması, 2015 yılında ilk olarak mültecilerin ve yerel topluluğun daha iyi entegre olduğu bir yer yaratma umuduyla kuruldu. BMMYK’ya göre yerinden edilen ortalama kişiler, mülteci kampında 16 yıldan fazla yaşıyor. Ayrıca bu kamp, şu anda çoğunlukla Güney Sudan ve Somali’den gelen 37.000’den fazla mültecinin ev sahipliği yapıyor. 

Kaynak