AnasayfaGıdaTarım

Karaot Tohum Derneği Yerli Tohumları Yaşatıyor

Karaot Tohum Derneği Yerli Tohumları Yaşatıyor

2005 yılında İzmir Torbalı’da faaliyete başlayan sivil toplum kuruluşu Karaot Tohum Derneği yerli tohumların yok olmaması ve çoğaltılması için mücadele ediyor.

İlk olarak İzmir’de çalışmalarına başlayan Karaot Tohum Derneği, sera alanlarında kaybolmamak için mücadele eden yerli tohumların çoğaltılması için şu an 61 gönüllüsüyle birlikte faaliyetlerini sürdürüyor. Dernek olarak, 87 çeşit sebze ve bitki tohumlarını Türkiye genelindeki 100 farklı bölgesindeki yerli üreticileri gezerek toplayan dernek gönüllüleri, bu tohumların oldukça doğal olduğunu ve kesinlikle korunması gerektiğini düşünüyorlar.

Dernek kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği ‘tohum takas şenliği’ kapsamında üreticilerin ellerindeki tohumların ekilerek toprakla buluşması sağlandı. Önümüzdeki dönemde bu tohumlardan elde edilen fidelerin tekrar üreticiye dağıtımı yapılarak, doğal tohumların korunması ve çoğaltılmasına destek olunacak. Dernek tarafından hedeflenen fide dağıtım rakamları ise şöyle; ilk yıl 280 bin, ikinci yıl 400 bin ve bir sonraki yıl ise 500 bin fide üreticilerle buluşacak.