AnasayfaEkolojiGirişimcilik

Kopenhag’ın yeni elektrik santrali aynı zamanda yapay kayak pisti olacak

Kopenhag’ın yeni elektrik santrali aynı zamanda yapay kayak pisti olacak

Danimarka’nın başkenti Kopenhag, 2025 yılına kadar karbon salınımını sıfırlayan ilk başkent olmayı planlıyor. Danimarka’nın bu amacını gerçekleştirmek için yaptığı çalışmalar da günden güne artıyor.

the-designers-goal-is-to-redefine-the-relationship-between-the-waste-plant-and-the-city

Son olarak Kopenhag, deniz üzerine kurulu yeni elektrik santralinin aynı zamanda yapay kayak pisti ve tırmanma duvarı olarak kullanılacak bir santral olmasını kurguladı.

compared-to-the-citys-former-plant-the-arc-will-be-able-to-generate-25-more-energy-from-the-same-amount-of-waste-it-will-also-emit-100000-fewer-tons-of-co2

Elektrik santrali gibi tesislerin kurulum aşamasında genellikle halkı rahatsız etmemek için şehirden uzak yerler seçilir ancak bu kez kurulan santral hem sürdürülebilir hem de yaratıcı bir şekilde Bjarke Ingels Group tarafından tasarlandı.

Amager Resource Center (ARC) adlı proje kapsamında yapılan santralde toplanan çöplerden elektrik üretilerek şehrin şebekesine aktarılacak. Bu santralin normallerden farkı ise yaklaşık 2 bin metrelik bir kayak pistine ve dünyanın en uzun yapay tırmanma duvarı da üzerinde bulundurması olacak.

670 milyon dolara mal olan Amager Resource Center enerji tesisinin yılda 400.000 ton atığın yakılması ile 60.000 hanenin enerji ihtiyacını karşılaması hedefleniyor.

Kaynak