AnasayfaKalkınma

Kuluçka Merkezi, GAP’ta enerji verimliliğini arttıracak

Kuluçka Merkezi, GAP’ta enerji verimliliğini arttıracak

Bölgede enerji verimliliğinin sürdürülebilir bir şekilde arttırılması amacıyla kurulan GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi’nin açılışını, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark ile birlikte yaptı. Törene, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ev sahipliği yaptı.

Kuluçka Merkezi, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması” projesi kapsamında kuruldu. Proje, T.C. Kalkınma Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) tarafından, UNDP’nin teknik desteği ile yürütülüyor.

Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından kullanılacak olan GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi, projenin en önemli faaliyetlerinden biri ve merkez, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Üniversitesi işbirliği ile kuruldu.

Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi, sanayide ve binalarda enerji verimliliğinin artırılması için enerji denetimlerinin yapılmasında ve danışmanlık hizmetlerinin sağlanmasında önemli bir rol oynuyor. Şu anda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri bulunmuyor. Bölgede enerji verimliliğini sürdürülebilir bir şekilde geliştirmek için yerel Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketlerinin kurulmasının teşvik edilmesi çok önemli.

Bu nedenle, Gaziantep’te GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi kuruldu.

Törende açılış konuşmasını yapan UNDP Başkanı Helen Clark, şunları söyledi: “Bu merkez, UNDP’nin yeşil ve kapsayıcı büyümeye geçmeleri için paydaş ülkeleri nasıl desteklediğini gösteren harika bir örnek. Biz bu tür örneklere ‘üçlü kazanç’ diyoruz çünkü bu tür girişimler hem ekonomik, hem sosyal ve hem çevresel hedefleri ileriye taşıma potansiyeline sahip oluyorlar.”

GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi’nde, sanayide ve binalarda enerji verimliliği uygulamalarının doğru ve çağdaş teknik ve yaklaşımlarla yapılması için gerekli olan test ve ölçüm cihazlarının bulunduğu bir laboratuvar da yer alacak.

Gaziantep Sanayi Odası tarafından tahsis edilen Merkez binası Alman Pasif Ev Enstitüsü’nün EnerPHit kriterine göre tasarlandı ve tadilatı yapıldı. GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi binası, Türkiye’de tadilat görmüş bina kategorisinde EnerPHit sertifikasına sahip ilk ve tek enerji etkin bina olacak.

Pasif Ev, Alman Pasif Ev Enstitüsü’nün belirlediği ve uluslararası anlamda tanınan enerji verimli bina standardıdır. Pasif Evler güneşi, iç ısı kaynaklarını ve ısı kazanımını verimli bir şekilde kullanır ve en soğuk kış mevsimlerinde bile geleneksel ısıtma sistemlerine ihtiyaç duymaz.

Yeni Ufuklar