AnasayfaEkonomik Kalkınma

Küresel E-Ticaretin %42’si Çin’de Gerçekleşiyor!

Küresel E-Ticaretin %42’si Çin’de Gerçekleşiyor!

Dünya Ekonomik Forumu’na göre Çin, küresel e-ticaret pazarının %42’sini oluşturuyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun haberine göre yaklaşık 10 yıl önce Çin, küresel e-ticaret pazarının yüzde birinden daha azını oluşturuyordu ancak öyle bir büyüme yaşadı ki, bugün pazardaki payının %42 oranında olduğu belirtildi. Bunun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’nin pazardaki payının 2005’ten bu yana %35’ten %24’e kadar düştüğü net bir şekilde görülüyor.

Çin’in pazara hakim olmasının asıl nedeni olarak 2013 yılından 2016’ya kadar olan mobil ödeme kullanımının %25’ten %68’e çıkması gösteriliyor. Çin üzerinde toplamda 1,4 milyar vatandaşın internet kullandığı biliniyor.

Çok uluslu şirketlerle çalışma tecrübesine sahip olan McKinsey Yönetim ve Danışmanlık Firması, tüm dünya dijitalleşirken Çin’deki işletmelere öncelik verilmesi gereken altı yaklaşım öneriyor. Bu yaklaşımlar; cesur stratejilerin benimsenmesi, Çin’in engin dijital ekosisteminin gücünün kullanılması, Çin’in veri havuzlarını kullanarak analitikten elde edilen değerin en üst düzeye çıkarılması, dijital dönüşüm için bir organizasyon oluşturulması, sağlam bir dönüşüm programına dayalı işlemlerin sayısallaştırılması ve Çin’in politika ve düzenlemelerine uyulması gibi maddelerden oluşuyor.

Bu önceliklerin yerine getirilmesi durumunda Çin’in önümüzdeki yıllarda dış rekabetin önündeki engelleri ve karışıklıkları kaldırarak dijital egemenlik gibi küresel yönetişim konularında daha geniş tartışmalara öncülük edebileceği söyleniyor.

Kaynak