AnasayfaEkolojiSürdürülebilir Kalkınma

Serdar Kabukçuoğlu, Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi Projesi’ni anlattı

Serdar Kabukçuoğlu, Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi Projesi’ni anlattı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve IDEMA desteğiyle hayata geçirilen “Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi Projesi” ile Gaziantep Ticaret Odası’nda ‘’Sanayide Kaynak Verimliliği ve Döngüsel Ekonomiye Geçiş’’ semineri 13 Eylül’de gerçekleşti.

İşletmelerde sürdürülebilir uygulamaların keşfedilmesi, üretimde kullanılan kaynakların optimize edilmesi, israfın azaltılması ve döngüsel ekonomi modellerini benimsenmesi noktasında farkındalık yaratmak amacıyla tasarlanan seminerde uzman görüşleriyle birlikte Türkiye’nin yol haritası konuşuldu.

Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi neyi amaçlamaktadır?

Serdar Kabukçuoğlu, Bu merkez Gaziantep Ticaret Odası üyeleri başta olmak üzere ve Gaziantep İmalat Sanayi başta olmak üzere şirketlerin Paris Anlaşması’ndan, Yeşil Mutabakat’tan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için ve fırsatlardan bu şirketlerin yararlanabilmesi için hizmet vermeyi amaçlıyor.” dedi.

Seminerde bir sunumunuzda anket sürecinden bahsettiniz. Özetleyecek olursanız, sonuçlardan biraz bahseder misiniz ?

“Aslında biz buna anket demiyoruz, Yeşil Dönüşüm Karnesi diyoruz. Çünkü anket başlar ve biter. Bu anket, bu sistem tek bir defalık olmayacak. Bir şirketin Yeşil Dönüşüm Karnesi çıkacak, bir puanı çıkacak. Burada zayıf noktalar, güçlü noktalar puanlarla netleşecek. Merkezdeki uzmanlar, şirkete bir yol haritası belirleyecek. Bu aldığı puanları, zayıf noktaları, güçlü yanlarını belirleyerek bunu üzerinde de bir yol haritası çıkacak. Yeşil dönüşüme ilişkin bir yol haritası çıkacak. Ve daha sonra şirketler belli yatırımlarını yaptıktan sonra belli danışmanlık hizmetlerini, eğitimlerini aldıktan sonra tekrar o formu doldurma imkanına sahip olacaklar. Yani yeşil dönüşüm yolunda, yeşil teknolojilere sahip olma yolunda puanlarım nasıl ilerliyor, aldıkları eğitimler, danışmanlıklar, yaptıkları yatırımların sonuçları nediri net görebiliyor olacaklar. Dolayısıyla bu merkezde bu sistemle bir anlamda tanılama sistemi aslında. Diagnostic sistem diyoruz. Bununla kendi verdiği hizmetleri de değerlendirebiliyor olacak. Bugünkü toplantıda konuşuldu. Başarı örnekleri çok önemli. İşte başarı örneklerini yaratmada destek olacak bir sistem.”

Peki Yeşil Dönüşüm denince aklınıza gelen ilk şey nedir?

Tabi yeşil dönüşüm deyince hemen çevre akla geliyor. İşte atıkların azaltılması, çevreyi, havayı, toprağı, suyu, insan sağlığını korumak da geliyor ama yeşil dönüşüm birazcık daha geniş bir kavram. “Bunun içerisinde verimlilik var, bunun içerisinde müşteriye saygı var, kurumsallaşma var, atıkların geri kullanımı var veya bir şirketin atığını diğer bir şirketin kullanabilme imkanının araştırılması var, simbiyoz var. Öyle baktığınız zaman çok daha geniş bir kavram. Yani kendi içerisinde bir kültür aslında yeşil dönüşüm.” 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0