AnasayfaYenilenebilir EnerjiSürdürülebilirlik

Küresel Enerji Dönüşümüne En İyi Şekilde Hazırlanan Ülkeler Hangileri?

Küresel Enerji Dönüşümüne En İyi Şekilde Hazırlanan Ülkeler Hangileri?

Güvenilir yakıt ve güç kaynağı, endüstriler, kamu hizmetleri ve iç ihtiyaçlarımız için her zaman gerekli olmuştur ancak küresel enerji sistemi sürekli bir hareket halinde. Küresel enerji dönüşümü konusunda çevresel kaygılar ve Dördüncü Sanayi Devrimi ile birlikte teknolojinin gelişimini nasıl kamçılayabiliriz konuları tekrar tekrar tartışılıyor.

Hiçbir hükümet, endüstri, şirket ya da kurumun tek başına enerji sektöründe karşılaştığı zorlukları çözemez. Enerji dönüşümünde ilerlemek için sorunları çözmeyi ve fırsatları değerlendirmeyi hedefleyen iş birlikçi ve sistematik bir yaklaşım gerekiyor.

McKinsey & Company’nin desteği ile 114 ülkenin enerji sistemlerini inceleyen Dünya Ekonomik Forumu’nun Etkili Enerji Değişimini Güçlendirme Raporu yayımlandı.

ETI, “Enerji Üçgeni” (Enerji Güvenliği ve Erişimi, Çevresel Sürdürülebilirlik, Ekonomik Kalkınma ve Büyüme) adı altında ülkelerin enerji sistemi performanslarında karşılaştırmalar sağlıyor. Bunlara ek olarak ülkeler, küresel enerji dönüşümüne hazır bulunuşlukları üzerinden de değerlendiriliyor. Değerlendirilen 114 ülkeden 93’ünün performanslarında artış varken ETI’nin enerji üçgenine göre, 45 ülkenin tüm kulvarlarda enerji sistemlerini iyileştirdiği görüldü.

Haber EndeksiEnerji Dönüşümüne Öncülük Etmek

Rapora göre, mevcut performansları baz alınarak küresel enerji dönüşümüne kendini adamış, enerji sistemlerine geçiş hazırlığına sahip olan 43 ülke var. Enerji değişimi için en iyi hazırlandığı düşünülen ve yüksek puanlar elde edenler arasında Danimarka, İsveç, Norveç gibi Avrupa’dan olan ülkeler yer alıyor. Raporda “lider ülkeler” olarak adlandırılanlar, özellikle karbon emisyonu açısından çevresel sürdürülebilirlik kategorisinde ileri derecede önde geliyorlar.

Örneğin Norveç’te, hidro enerjiden sağlanan elektrik sayesinde karbon emisyonları oldukça düşük. Rapor, iyi performansın endüstri için enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve elektrik arzı kalitesinin artırılmasıyla gerçekleştiğini gösteriyor. Ayrıca, bu ülkeler ortaya çıkan zorlukların üstesinden yüksek oranda eski enerji altyapısının işletilmesiyle geldi.

Potansiyel Zorlukları Olan Ülkeler

Raporun alt tarafına bakarsak, çevresel sürdürülebilirlik konusunda büyük ölçüde zorluklarla karşı karşıya kalabilecek 14 ülke var. Venezuela ve İran dahil bir dizi ülke, “gelişmekte olan” olarak tanımlanıyor ve bu da bir çok geçiş hazırlığı kategorilerindeki iyileşme fırsatlarını gösteriyor. Rapor, fosil yakıt sübvansiyonlarının azaltılması, enerji erişimi ve tedarik kalitesinin artmasının ülkelerin performans puanlarını geliştirmelerine ve bir ölçüde ekonomik açıdan kalkınmalarına yardım edebileceğini savunuyor.

Rapor, ‘Enerji Sektörü Şampiyonları’ dahil olmak üzere kilometre taşlarını ve eylem planlarını tanımlıyor diğer bir yandan da etkili bir enerji dönüşümü için ülkelerin dikkate alması gereken 7 adımın altını çiziyor.
Kaynak