AnasayfaKalkınmaSürdürülebilir Kalkınma

Birleşmiş Milletler 2.0 Vizyonu Yuvarlak Masa Toplantısında Neler Konuşuldu?

Birleşmiş Milletler 2.0 Vizyonu Yuvarlak Masa Toplantısında Neler Konuşuldu?

Sahada daha iyi sonuçlar elde etmek için çalışan ve geleceğe odaklanan BM ailesi, daha çevik, teknoloji meraklısı ve etkili BM kuruluşlarının ortaya çıkmasını sağlayacak bir yeniden yapılanma sürecinden geçiyor.

6 Eylül’de New York’taki Ford Vakfı’nda düzenlenen ‘BM 2.0 Vizyonu Yuvarlak Masa Toplantısı’ Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH’ler) ve ‘Ortak Gündemin’ gerçekleştirilmesine ilişkin zorluklara odaklandı. “BM 2.0” kavramı, yenilikçi ilkeler ve gelişmiş kabiliyetlerle karakterize edilen, ileriye dönük, modernize edilmiş bir Birleşmiş Milletler Sistemini temsil etmekte olup, Üye Devletlere SKH’lere ulaşmalarında gelişmiş programatik ve operasyonel destek sağlamayı amaçlıyor.

Genel Sekreter’in BM 2.0 vizyonunda özetlenen beceri ve kültürdeki bu dönüşüm, daha güçlü sonuçlar, daha iyi Üye Devlet desteği ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine doğru daha hızlı ilerleme sağlamak için veri, dijital, inovasyon, öngörü ve davranış bilimlerinde en son yetenekleri geliştirmeye odaklanmıştır.

Üye Devletlerle yapılan yuvarlak masa toplantısında bir grup BM lideri ve uzmanı BM 2.0’ın potansiyelini ve stratejilerini açıkladı. Tekrarlandığında daha güçlü, daha esnek ve modern bir BM’nin sahadaki etkisini artıracak ilk başarı öykülerini vurguladılar.

Bu etkinlik, Genel Sekreter’in BM 2.0’ın yenilenmesi konusundaki politika özetinin lansmanından önce gerçekleşti.

BM 2.0’ın özünde veri, inovasyon, dijital çözümler, öngörü ve davranış bilimi çözümlerinin güçlü bir bileşimi olan ‘Değişim Beşlisi’ yer alıyor.

Tartışmayı açan Küresel İletişimden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Melissa Fleming, 2015 yılında tüm BM Üye Devletleri tarafından barış ve refah için bir plan olarak kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ne yönelik ilerlemenin şu anda yolunda gitmediğinin altını çizerek değişim ihtiyacını vurguladı.

Artan reform talebine yanıt veren BM 2.0, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH) yönelik ilerlemeyi hızlandırmayı amaçlayan BM sistemi kuruluşlarının çalışma biçiminde bir değişimi temsil ediyor. 

Uluslararası Çalışma Örgütü’nde (ILO) on yıl boyunca yürüttüğü görevinden edindiği kapsamlı deneyimle gelen Politikadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Guy Ryder, UN 2.0’ın amacının BM kuruluşlarını yirmi birinci yüzyılda Üye Devletler için etkili bir ortak olmak üzere gereken çağdaş uzmanlıkla donatmak olduğunu açıkladı.

Dönüşen bir BM kimseyi geride bırakmaz

Yönetim Stratejisi, Politika ve Uyumdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Catherine Pollard, BM 2.0’ın birincil faydalanıcılarının BM’nin 193 üye ülkesinde hizmet verdiği insanlar olduğunu açıkladı. “Ancak aynı derecede önemli olan BM 2.0, BM kuruluşlarının kendileriyle de ilgili, çünkü görevimizi daha iyi yerine getirmek için yeni beceriler, yeni yetenekler ve yeni amaçlar geliştireceklerdir.”

BM çok taraflı arenada önemli bir oyuncu olmaya devam ediyor. Bayan Pollard, bu ilgiyi sürdürmek için Örgütün çalışanların becerilerini geliştireceğini, daha fazla eğitim sunacağını, yeni yetenekleri çekeceğini ve insan kaynakları politikalarını iyileştireceğini söyledi.

Modern dünyadaki pek çok şey gibi BM 2.0 da dijital çözümler ve en son teknolojiler tarafından yönlendirilecek. Uluslararası kalkınmayı destekleyen BM kuruluşu UNDP’nin Dijital Baş Sorumlusu Robert Opp, yeni teknolojilerin sunduğu potansiyeli savundu ve geleceğin neler getirebileceği üzerine kafa yordu. 

“Yapay zeka şu an zorlayıcı, ancak kuantum hesaplama ve henüz tahmin bile edemediğimiz diğer atılımlar da köşeyi dönünce karşımıza çıkacak” diyen Opp, ‘Değişim Beşlisi’ BM sistemi genelinde başarıyla uygulandığında, Örgütün yeni zorluklara yanıt verme ve Üye Devletlere yardımcı olma konusundaki çevikliğinin önemli ölçüde artacağını sözlerine ekledi.

Veri, dijital inovasyon, öngörü ve davranış bilimi kilit rol oynuyor  

BM, Üye Devletleri yeni çözüm arayışlarında aktif olarak desteklemektedir. Teknoloji, veri ve diğer alanlarda yeni uzmanlıkların paylaşıldığı platformlar olarak hizmet vermek üzere 90’dan fazla ülkede bir inovasyon laboratuvarı ağı kuruldu.

UN Global Pulse Asya-Pasifik Veri Bilimcisi Faizal Thamrin, kayda değer bir başarı öyküsünün Endonezya’dan geldiğini açıkladı. Thamrin, ekibinin geleceğe hazırlanmak için Hükümet ve binlerce küçük ve orta ölçekli işletme ile nasıl işbirliği yaptığını anlattı. Ek olarak, ekibin veri analitiği becerileri Endonezya’nın deneyimiyle birleşerek doğal afetler için erken uyarı sistemlerinin bölge genelinde çoğaltılmasına yardımcı oldu.

BM 2.0, veri ve dijital çözümlerin ötesine uzanıyor. Psikoloji, ekonomi, iletişim, veri bilimi, sosyoloji ve daha birçok alandan içgörüleri bir araya getiren multidisipliner bir alan olan davranış bilimi, ‘Değişim Beşlisi’nde önemli bir rol oynamakta. 

ILO’nun ev işleri uzmanı Claire Hobden, Arjantin’in kayıt dışı sektöründen bir örnek verdi. BM’deki meslektaşlarının desteğiyle Hükümet, dadılar ve bakıcılar gibi genellikle ulaşılması zor olan ev işçilerine yönelik sosyal güvenlik kapsamını önemli ölçüde genişletmeyi başardı. 

“Çok küçük bir müdahaleyle daha fazla insanın sosyal güvenliğe erişimini, haklarının farkına varmasını ve insana yakışır işlere erişimini sağlayabilmeyi umuyoruz” diyen Hobden, dünya genelinde bu türden 75 milyon çalışan olduğu için bu yöntemlerin çoğaltılmasının büyük bir potansiyel taşıdığına dikkat çekti.

‘Yeni araçlarla daha iyisini yapabiliriz’ 

Ryder, üst düzey diplomatlarla yaptığı görüşmede, BM 2.0’ın “uzun zamandır yaptığımız bazı şeylere yeni bir gözle bakarsak” işimizi daha iyi yapma potansiyeliyle ilgili olduğunu vurguladı.

BM meslektaşlarının önündeki yolculuğu yorumlayan Ryder, “Yaptığınız şey harikaydı. Şimdi elimizde yeni araçlar var. Bu yeni araçları alalım, kullanalım ve belki de daha önce yaptıklarımızı geliştirebiliriz. Bu, geçmişte olanların kötü olduğunu söylemek değil. Gelecekte yaptıklarımızın daha iyi olabileceğini söylüyor”.

Etkinlik Norveç ve Endonezya Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcilikleri tarafından Genel Sekreterlik Yürütme Ofisi ile ortaklaşa düzenlenmiştir.

 

Kaynak: UN News

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: