AnasayfaTeknoloji ve Kalkınma

Led ışıktan gelen internet “Li-Fi”

Led ışıktan gelen internet “Li-Fi”

Wi-Fi ağlarına çok fazla kullanıcının bağlanması sonucu internet hızının düşmesi günümüzde en sık yaşanan problemlerden biri. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için ortaya çıkan en son yenilik ise LED ışıklarını internet vericilerine dönüştüren kablosuz teknolojisi “Li-Fi”.

İskoçya Edinburg Üniversitesi’nden mobil iletişim profesörü Harald Haas, internet verisinin led ışıklarla aktarılacağı “Li-Fi” sistemini kurdu. Li-Fi sistemi temel olarak Wi-Fi ile aynı işlevi görüyor ancak tek farkı radyo sinyalleri yerine led ışıkları veri yansıtıcı olarak kullanması.

lifi-copyright_purelifi_

Zaman içerisinde genişleyen mobil teknolojiler sayesinde her geçen gün daha fazla insan internette zaman geçiriyor. Çoklu bağlanmalarda radyo verilerinin yeterli olmaması nedeniyle Wi-Fi sistemi sürekli yavaşlıyor. Işık Frekansı anlamına gelen LiFi, led ampulleri modem gibi bir internet vericisine çeviriyor. Wi-Fi, veriyi iletmek için radyo frekansı (RF) sinyalleri kullanırken, LiFi elektromanyetik spektrum ışığını kullanıyor.

LiFi teknolojisinin öncü şirketi PureLiFi, ışıkla kablosuz iletişim kurmak için LED ışığın yoğunluğuna göre bir şekilde modüle edildiğini ve bu ışık modülasyonunun insan gözüyle kolaylıkla fark edilmediğini belirtiyor.

Eleştirmenler, LiFi’nin doğrudan görüş hattı iletim ihtiyacı ile sınırlı olduğunu söylese de PureLiFi, bant genişliğini artırmak için mevcut WiFi ağlarını tamamlayacağını açıkladı.

LİFİFİİFİF

Li-Fi kurucu şirketi PureLiFi’den Nikola Serafımovski, teknolojiyi geliştiren bir dizi şirketten biri olan PureLiFi’ın, WiFi’nin 10.000 katına kadar bir bant genişliği kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor. Üstelik son derece hızlı bir yöntem sayesinde herhangi bir led ışık ultra hızlı bir kablosuz yönlendiriciye dönüştürülebildiğini belirtiyor. Bu sayede BT ve Cisco gibi şirketler de teknolojiyi rafine etmek ve gerçek dünyaya dağıtmak için çalışıyorlar.

Wi-Fi’dan daha hızlı olmasının yanı sıra ışıkların duvarlar ve perdeler yardımıyla engellenmesi daha kolay olduğu için Li-Fi sistemleri daha güvenli görülüyor. Üstelik çok az ışık olsa bile sinyalleri yansıttığı için ışıkların devamlı açık durmasına da gerek kalmıyor. Diğer bir yadan çatıdaki güneş panelleri ve sokak ışıkları sayesinde de Li-Fi ağları taşınabilir bir şekilde gün içerisinde şehir içinde internete ulaşım olanağı sağlayabiliyor.

Kaynak