AnasayfaEğitimKalkınma

Ekosistemden Haberler serimizin ilk sayısı yayında!

Ekosistemden Haberler serimizin ilk sayısı yayında!

Ekosistemden Haberler serimizin ilk sayısından herkese merhaba!

Sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin haberler, güncel gelişmeler ve yenilikçi fikirlerin hafızasını tutan aylık bülten “Sustainable Times”ın 10 sayısını tamamlayarak arşivimizi tamamladık. Bu süreçte bültene katkı sunan tüm paydaşlarımıza ve okuyucularımıza teşekkür ederiz.

Yeni bülten serimiz, idemahaber olarak yayınladığımız “Ekosistemden Haberler” gündemiyle devam edecek. IDEMA, INOGAR ve İhtiyaç Haritası olarak aynı yaratıcı ekosistemden beslenen, iş birliği ve koordinasyon içinde çalışan kurumlarız. Bu kapsamda, yeni serimizde, her ay IDEMA, INOGAR ve İhtiyaç Haritası’ndan oluşan ekosistemimizden gelişmelere, projelere, sahada olup bitenlere yer vereceğiz. Bu süreçte belirli aralıklarla iş birliği yaptığımız, ortaklıklar kurduğumuz uzmanlardan röportajları, söyleşileri de özel bültenlerle paylaşacağız.

Keyifli okumalar dileriz!


Afetlere hazırlık ve afet sonrası yeniden yapılanma

Hatay Yaşam Alanı Açılış Etkinliği’ni gerçekleştirdik

27 Temmuz 2023

İhtiyaç Haritası Konteyner Yaşam Alanı’nın açılışı Temmuz ayında Hatay’da gerçekleşti. Kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, ulusal/uluslararası kurumların desteği ve dayanışmasıyla deprem bölgelerinde yaşam alanları inşa etme çalışmalarına başladı. Yaşam alanı, depremde evlerini kaybeden yurttaşlarımıza geçici barınma imkânı sundu ve 1500 afetzedeye ev sahipliği yaptı. Ayrıca, Kahramanmaraş ve Hatay’daki Yaşam Alanları’nın kalkınma ve eğitim sorumluluğunu da üstlendik. Engelli bireyler, kadınlar ve çocukların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak tasarlanmış olup, psikososyal destek alanları, çocuk dostu alanlar, spor alanları vb. gibi farklı alanları içermektedir. Özenle tasarlanan alan, içme suyu, atık su ve katı atık altyapısıyla çevre dostu bir örnek model olma özelliği taşıyor.

İstihdam Haritası, depremden etkilenen vatandaşlarımıza yardımcı olacak

06 Eylül 2023

İstihdam Haritası web sitemiz açıldı. İstihdam Haritası, depremden etkilenen vatandaşlara iş bulma sürecinde yardımcı olmak için Eleman.net‘in desteğiyle İhtiyaç Haritası tarafından geliştirilmiş bir platform olarak iş arayan bireylerle iş verenlerin ilanlarını bir araya getirecek.

İhtiyaç Haritası olarak Fas’taydık

8 Eylül Cuma 2023

Fas’ta meydana gelen yıkıcı deprem sonrası İhtiyaç Haritası gelen destek çağrısı üzerine Fas’a gitti. İhtiyaç Haritası operasyon ekibi üyeleri, depremin etkilerini incelemek üzere Fas’ta sivil toplum kuruluşları ve kamuyla depo ve gönüllü yönetimi konusunda görev aldı. İhtiyaç Haritası yazılım ekibinin ihtiyaç taleplerini girebilecekleri teknolojik alt yapıyı hem Arapça hem de Fransızca olarak hazırladığı ve kullanıma başlanan platformumuzla, ülkemizin olduğu kadar dünyanın da buluşma noktası olmaya devam ediyoruz.

WhatsApp Talep Merkezinden Gelen İhtiyaçların Zaman, Mekan ve İhtiyaç Türüne Göre Dağılımını İnceledik

11 Ekim 2023

6 Şubat depreminde Hatay ve Adıyaman bölgeleri için Insider’ın desteğiyle oluşturduğumuz WhatsApp İhtiyaç Talep Merkezi aracılığıyla bölgeden 100.000’den fazla talep aldık. Hatay’dan gelen ihtiyaç talepleri sonucunda yapılan zaman, mekân ve tür bazlı analizler, en fazla gıda, su, çadır ve hijyen paketlerine ihtiyaç duyulduğunu gösterdi. Deprem sonrası taleplerin zaman içindeki değişimini incelemek için metin sonundaki iki bağlantıyı kullanabilirsiniz. Hatay İhtiyaç Point ve Zamana Göre İhtiyaç Dağılımı.

Akbank Hackathon: DisasterTech’teydik

14-22 Ekim 2023

İhtiyaç Haritası’nın mentor, panelist ve jüri olarak katıldığı Akbank Hackathon: DisasterTech, Sabancı Center’da gerçekleşti. Akbank LAB ve imece iş birliğiyle düzenlenen hackathon’un mentor ve jüri üyelerinden İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu üyesi Esra Arslan, girişimci adaylarının afet teknolojilerini, saha çözümlerini ve sosyal etki kriterleri sunumlarını değerlendirmede yer aldı. Aynı zamanda kapanış gününde “Noktaları Birleştirmek: Afetlerde Teknoloji, Finans ve İnsani Yardım” panelinde, İhtiyaç Haritası GIS ve Teknoloji Takım Lideri Özge Acar, afetlerde ürettiğimiz ve kullandığımız yenilikçi teknolojileri etki bağlamında katılımcılara anlattı. Afet teknolojileri temasıyla afet öncesi, anı ve sonrasındaki geniş çözüm skalasında, inovasyonları desteklemeye devam ediyoruz.

İhtiyaç Haritası Paydaş Toplantısı’nı gerçekleştirdik

30 Ekim 2023

İhtiyaç Haritası, 6 Şubat 2023 depreminin yarattığı yıkımın ardından sivil dayanışmanın önemi için DasDas ev sahipliğinde ‘Paydaş Toplantısı’ düzenledi. Paydaşların afet sonrası deneyimlerini, afet yönetimi, afetlerin ekonomik ve toplumsal boyutlarını geliştirmek yaklaşımıyla gerçekleştirilen toplantı, 124 katılımcıyı ağırladı.

Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu’nda koştuk

5 Kasım 2023

İhtiyaç Haritası ekibi, Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu’nda adımlarını deprem bölgesindeki eğitim alanlarının kapasitesini, niteliğini geliştirmek ve iyileştirmek için attı. Dünyada Asya ve Avrupa’yı birleştiren tek maraton Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’ncü kuruluş yıl dönümünde, 45 bin kişinin katılımıyla tamamlandı.


Kooperatif kapasite güçlendirme çalışmaları

Beri Kadın Kooperatifi için Kapasite Geliştirme Çalışmalarımız Devam Ediyor

10 Ekim 2023

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sosyoekonomik Sektör Program Yöneticisi Nurca Tuzcuoğlu ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İletişim Sorumlusu Deniz Yenal, Beri Kadın Kooperatifi’ni ziyaret etti. Ziyaret ile AB Türkiye Delegasyonu Ekibi, Beri Kadın Kooperatifi’nin gelişimini konuşmak, çalışmalarını dinlemek ve mevcut durumlarını anlamak amaçlandı. Bu kapsamda projenin ilk tarihinden bu yana Beri Kadın Kooperatifi’nde gerçekleşen yenilikler ve değişimler ele alınırken IDEMA danışmanlığı ve kolaylaştırıcılığında Beri Kadın Kooperatifi’nin sürdürülebilirliğinin sağlanması adına atılan adımları anlatıldı.

Ahenk Kooperatifi Ürün Lansmanı Gerçekleşti

7 Kasım 2023

Mersin Hilton Otel’de gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz IDEMA Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ahi‘nin açılış konuşmasıyla başladı. INOGAR YK Başkanı Mehmet Sarıca, İhtiyaç Haritası YK Üyesi Esra Arslan ve İhtiyaç Haritası Saha Koordinatörü Semih Türer’in konuşmacılığında ve IDEMA Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ahi’nin moderasyonunda “Afet Dönemlerinde Sivil Toplumun İş Birliğinin Önemi” paneli gerçekleşti. “Afet Dönemlerinde Sağlıklı Beslenme ve Afet Gıdası” paneli ise Proje Danışmanı ve Formeo Kurucusu Elvan Odabaşı, Şef Yasin Taze, Sosyal Girişimci Ahmet Turker, Şimdi Derneği Kurucusu Sezi Kalkavankonuşmacılığında gerçekleşti.Ahenk Kooperatifitanıtımı Ahenk Kooperatifi YK Başkanı Serva Erkiz tarafından gerçekleştirildi. LansmandaMezoikmarkasının ve afet gıdalarının tanıtımı yapıldı.


İklim krizi ve yeşil dönüşüm

Gaziantep’te “Yeşil Dönüşümde İşletmelerin Finansal Kaynaklara Erişimi” Bilgilendirme Semineri ve Proje Kapanış Toplantısını Düzenledik

13 Ekim 2023

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) destekleriyle IDEMA danışmanlığı ve kolaylaştırıcılığında Gaziantep Ticaret Odası’nda “Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi” kuruldu. Bu kapsamda, 13 Ekim’de bilgilendirme semineri ve kapanış toplantısı gerçekleştirildi. GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, IDEMA Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ahi, EBRD Proje Sorumlusu Dilek Tekin açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.  Proje Takım Lideri SERDAR KABUKCUOGLU, “Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi Proje Sonuçları” sunumunu gerçekleştirdi. Seminerde konuşmacılar arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Deniz Koç ve Umut Yavuz; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Makine Yüksek Mühendisi Emrah Berat Birsen; Gaziantep KOSGEB Müdürü MUHAMMED PAKSOY; EBRD Proje Sorumlusu Sultan Salgam; Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız yer aldı.

CLIMB (Climate Induced Migration: Big Data & Predictive Analysis) Projesi kapsamında İsveçte’ydik

16-17 Ekim 2023

CLIMB Project, ekolojik odaklı yaklaşımları multidisipliner ve çok sektörlü bir konsorsiyumla (Data-Pop Alliance, Harvard University, IDEMA, Initiative Prospective Agricole Rurale, Malmö universitet, Paris Lodron Universität Salzburg, Vrije Universiteit Brussel) iklim kaynaklı göçün karmaşık sürecini anlamlandırmak ve modellemek üzere bir araya getiriyor. 16-17 Ekim’de İsveç’te “CLIMB Projesi: İklim Kaynaklı Yeni Perspektifler ve Metodolojik Yenilikler Çalıştayı”ndaydık. Çalıştayda iklim kaynaklı göç konusu birçok uzman ve akademisyenin katılımıyla derinlemesine tartışıldı. IDEMA Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür, PhDmoderasyonunda, Marta Welander, Herve Nicolle, Jared Owuor, Marion Tolboom ve Sourina Bej’in konuşmacılığında “İklim Kaynaklı İnsan Hareketliliği Üzerine Yerel ve Bölgesel Çalışmalar” oturumu gerçekleştirildi. Ardından gerçekleşen konsorsiyum toplantısında IDEMA’nın proje kapsamında gerçekleştirdiklerinin yanı sıra ekosistemin çalışma alanları ve projeleri de tanıtıldı.


Eğitim

“Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz” projesi kapsamında öğretmenlerle yeniden yüz yüze buluştuk

11-16 Kasım 2023

Z Zurich Foundation katkılarıyla Millî Eğitim Bakanlığı ve Türk Eğitim Derneğiortaklığıyla yürütülen “Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz” projesi kapsamında katkı sunduğumuz “Sosyal Etki Yaratan Öğretmenler” modülünde 11-16 Kasım tarihlerinde yüz yüze bir araya geldik. “Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz” projesi kapsamında öğretmenlerle, “Tasarım Odaklı Düşünme”, “Şiddetsiz İletişim”, “Proje ve Kaynak Geliştirme”,  “Topluluk Oluşturma”,  atölyelerini gerçekleştirdik. Mentor buluşmalarıyla projelerinin iyileştirilmesi destek olduk.


Gençlik

Gençlerle Yan Yanayız kampanyası yayında

10 Ekim 2023

İhtiyaç Haritası, Z Zurich Foundation , Zurich Sigorta , HeyMo® The Experience Design Company ve Türk Psikologlar Derneği iş birliğiyle geliştirilen online psikolojik destek platformu “Yan Yanayız,” artık gençler için de hizmet sunmaya başladı. 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Gününde http://yanyanayiz.com.tr adresinde “Gençlerle Yan Yanayız” kampanyası yayına alındı.

EUREKA’23 etkinliğinde INOGAR Gençler için Adil Gelecek Projesi de yer aldı

24 Ekim 2023

INOGAR Gençler için Adil Gelecek Projesi olarak genç üniversite öğrencileriyle tanışma, projemizi tanıtma ve girişimcilik üzerine sohbet etme imkânı bulduk. Eureka’23 etkinliğinde ayrıca alanında başarılı girişimcilerin gerçekleştirdiği söyleşiler ve start up standları yer aldı. Tüm gün süren etkinlikte gençler projemizi büyük bir ilgiyle karşıladılar ve girişimciliğe dair eğitimlerimizi öğrenme fırsatı buldular.

Esenyurt Belediyesi muhtarları ile işbirliği toplantısı gerçekleştirdik

24 Ekim 2023

INOGAR Gençler İçin Adil Gelecek Projesi (Young Fair Future / YFF) kapsamında, Esenyurt Belediyesi muhtarları ile işbirliği toplantısını 24 Ekim’de gerçekleştirdik.Save the Children International-Türkiye Country Office, Esenyurt Belediyesi, Dış İlişkiler Müdürlüğü, Kültür Müdürlüğü,UNHCR, the UN Refugee Agencyve Kent Konseyi gibi önemli paydaşlar da bu toplantıda bizimleydi. Toplantıda, yerel yönetimlerle işbirliğinin neden kritik önem taşıdığını ve muhtarlıkların yönlendirmelerinin projemizin dinamiklerine nasıl katkı sağladığını konuştuk.- Proje kapsamında kurulacak olan kooperatifin görüşmeleri devam etti ve başvuru sürecine dair gelişmeler değerlendirilerek, ilgili aksiyonlar alındı.

İEEE İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Girişimci Bireyler Serisi’nin Elmas Sponsoru Olduk

26 Ekim 2023

Bireyleri girişimcilik modelleri ve fikirleri üzerine desteklemeyi amaçlayan seride IDEMA Yönetim Kurulu Üyesi ve İhtiyaç Haritası İcra Direktörü Evren Aydoğan sosyal girişimcilik oturumunda konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmanın ardından İhtiyaç Haritası Dayanışma Belgeseli gösterimi gerçekleştirildi. Fuaye alanında yer alan standlarda IDEMA, İhtiyaç Haritası ve INOGAR ekosistemi ve yapılan projeler öğrencilere aktarıldı.


Kültür, Sanat ve Yaratıcı Endüstriler

Dayanışma Belgeseli 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’ndeydi

18-24 Eylül 2023

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde İhtiyaç Haritası Dayanışma Belgeseli’nin özel gösterimi, büyük bir katılım ile gerçekleşti. Gösterim sonrasında, İhtiyaç Haritası ve film ekibi izleyicilerin sorularını yanıtladı. Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi ise Türkiye prömiyerini aynı festivalde gerçekleştirdi. Bu gösterim kapsamında tüm salonlar kapalı gişe yaparken, bilet satışından elde edilen gelir, İhtiyaç Haritası’na bağışlandı.

Sahne Sonrası: Post Prodüksiyon Eğitimleri projemizin Eğitim ve Mentorluk Programını tamamladık

28 Ekim 2023

Elele Destek Programı aracılığı ile Avrupa Birliği tarafından desteklenen Sahne Sonrası: Post Prodüksiyon Eğitimleri projemizin Online Eğitim Programını ve stüdyomuzda gerçekleşen Mentorluk Programını tamamladık. Kapanış etkinliğimizde ise katılımcılarımız tarafından hazırlanan kısa filmlerin gösterimlerini gerçekleştirerek projemizi finalize ettik.


Katıldığımız Etkinlikler

  • 23 Eylül 2023 – Dünya Adil Ticaret Organizasyonu Afrika ve Orta Doğu Bölgesi Genel Kurul Toplantısı, Online
  • 1 Ekim 2023- TBWA 30.Yıl Kutlaması, İstanbul
  • 4-5 Ekim 2023 – Asya Kalkınma Bankası İş Fırsatları Fuarı, Filipinler
  • 9-12 Ekim 2023 – Yaratıcı Beceriler Haftası, Avusturya
  • 11 Ekim 2023 – #kadınerkekeşittirnokta Konferansı, İstanbul
  • 12-13 Ekim 2023 – 4. Türkiye Afrika İş ve Ekonomi Forumu, İstanbul
  • 19-20 Ekim 2023 – Watsons Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Zirvesi, İstanbul
  • 31 Ekim 2023 – Yanındayız İş’te Eşitlik Lansmanı, İstanbul
  • 13 Kasım 2023 – Dünya Donut Günü,İstanbul
  • 13-14 Kasım 2023 – Avrupa Sosyal Ekonomi Konferansı, İspanya

 


Kapatırken

IDEMA LinkedIn sayfasına giderek idemahaber’e abone olmak için tıklayın. IDEMA, İhtiyaç Haritası ve INOGAR’ı sosyal medya hesaplarından takip edebilir; idemahaber’de yer almasını önerdiğiniz konuları ve etkinlikleri iletisim@idema.com.tr adresine gönderebilir, iş birlikleri ve projelerinizin ihtiyaçları için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0