AnasayfaKadın

Lyda Hill Vakfı’nın STEM girişimi, gelecek nesillere ilham verecek!

Lyda Hill Vakfı’nın STEM girişimi, gelecek nesillere ilham verecek!

Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) yani “STEM” son zamanların en popüler terimleri arasında yer alıyor. Amerika’da kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Girl Scouts (Kız İzciler) ve moda tasarımı yarışması olan bir televizyon programı Project Runway, STEM becerilerinin geliştirilmesine yönelik ortaklık kuruyor.

Birçok insan; “ben matematik insanı değilim” veya “ben bilim insanı değilim” diye düşünüyor fakat Lyda Hill Vakfı’nın başkanı olan Nicole Small, kadınların bu konuda yanıldıklarını kanıtlamak istiyor. Bilim projelerini ve araştırmalarını finanse eden Lyda Hill Vakfı, bu amaç doğrultusunda daha fazla kızın STEM becerilerinin arttırılması için IF/THEN (EĞER/O HALDE) adında 25 milyon dolarlık bir girişimin resmen başladığını açıkladı.

Girişim, 3 tamamlayıcı parçadan oluşuyor:

1) Kadın bilim insanlarının araştırmalarını finanse etmek,

2) 100 kadın STEM uzmanı ile bir elçilik programı oluşturmak,

3) Spordan bilime hatta modaya kadar birçok sektörde çalışan, kadın bilim insanları hakkında anlatılagelen hikayeleri değiştirmek.

Small; “Bunların herhangi birinin gerçekleşeceğini görmek için genç kızlara ihtiyacımız var çünkü kendileri için hangi işlerin uygun olduğunu bile bilmiyorlar. Amerikan Futbolu ve Project Runway’i içeren bu geniş koalisyon, girişimi farklı kılıyor.” açıklamalarında bulundu.

Girişim, kızlara STEM’in futbol ve moda gibi hobilerle çakıştığını gösterecek. Kız İzciler’in toplantısına katılmaktan tutun YouTube videoları arasında gezinmeye kadar kızların eriştiği her yerde rol modeller oluşturmayı umuyorlar. Kampanyanın bir parçası olarak vakıf, STEM profesyonellerinin başrollerinde oynadığı fotoğraf ve videolardan oluşan ücretsiz bir dijital kütüphane oluşturmak için Ulusal Kızlar İşbirliği Projesi’yle de işbirliği yapıyor. Başka bir ortak olan Kız İzciler, bu içeriği yeni bir STEM kariyer rozeti olarak programlamanın bir parçasında kullanacak. Videolarda yer alan STEM profesyonellerinden bazıları, IF/THEN’in Amerikan Bilimsel Gelişme Birliği ile ortaklaşa oluşturduğu elçilik programına katılacak. Elçiler, gerçekleşecek zirvelere şahsen katılacak ve deneyimlerini çocuk medya şirketi GoldieBlox’un YouTube kanalında yer alacak vloglar aracılığıyla paylaşacaklar.

Small’a göre elçiler, STEM kariyerleri aracılığıyla “bilimsel iletişime önem veren, halkın katılımı sağlayan, medyayla iç içe, çeşitlilikleri kabul eden ve dahil eden, gelecek nesillere ilham veren” dinamik bir kadın ağı oluşturacak.

Bu girişimin arkasındaki itici güç ise oldukça açık; 2015 yılında üniversite mezunlarına uygulanan ulusal bir ankete göre, bilim ve mühendislik alanında çalışanların %18’ini beyaz kadınlar oluştururken Asyalı kadınlar %7’sini, siyah ve İspanyol kadınlar ise yalnızca %2’sini oluşturuyor. Lyda Hill Vakfı ve Geena Davis Enstitüsü tarafından 2018 yılında yayınlanan Medyada Cinsiyet raporunda çıkan sonuç ise şu oldu; kızlar eğer STEM alanlarından birinde çalışan birisini tanıyorlarsa veya öğretmenlerinden, aile üyelerinden, arkadaşlarından teşvik alırlarsa bu alana yöneliyorlar. Ayrıca büyük bir çoğunluk kadın STEM profesyonellerini filmlerde ve televizyonda görmenin önemli olduğuna inanıyor. Buna rağmen rapor, medyada resmedilen STEM profesyonellerinin yaklaşık %63’ünün erkekler olduğunu tespit etti.

Small: “Genç kızlar sürekli olarak medyayla iç içe, bu nedenle STEM alanlarında kendilerine benzeyen insanları görmeleri önemlidir. Aksi halde bu alanlarda profesyonelleşmenin kendileri için uygun olmadığını düşünebilirler. STEM alanlarında toplumsal cinsiyet farkını kapatmak için zaten çok büyük çalışmalar yapıldığı aşikar ancak inanıyorum ki girişimin her bir partneri çeşitli topluluklardan kızlara ulaşabilir ve kültürel bir değişim yaratılabilir. Birlikte daha fazla kayda değer işler başarabiliriz.”

Kaynak