AnasayfaKalkınma HedefleriYönetişim ve Kentler

Oxfam’dan Dünya Yıllık Gelir Raporu

Oxfam’dan Dünya Yıllık Gelir Raporu

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın dünya gelir raporu verilerine göre, dünyanın en zengin 8 iş adamının serveti dünya nüfusunun yarısına eşit. Dünyadaki gelir adaletsizliğine dikkat çekmek isteyen Oxfam’ın raporu, küresel sorunlara çözüm bulmak için toplanan Dünya Ekonomik Forumu Zirvesi’nin hemen öncesinde açıklandı.

Raporda, Bill Gates (75 Milyar), Amancio Ortega (67 Milyar), Warren Buffett (61 Milyar), Carlos Slim (50 Milyar), Jeff Bezos (45 Milyar), Mark Zuckerberg (45 Milyar), Larry Ellison (44 Milyar), ve Michael Bloomberg(40 Milyar) dünyanın en zengin 8 insanı olarak en başta yer alıyorlar. 

Rapora göre dünyadaki 3.6 milyar insan yoksulluk sınırında ve bu rakam, dünyanın en zengin 8 insanının elinde tuttuğu 426 milyar dolarlık servetle eşit. Böylelikle dünya nüfusunun %1’lik kısmının kalan %99’luk kısımdan daha fazla serveti elinde tuttuğu görülüyor.

Oxfam’a göre bu eşitsizlikler azalmak yerine her geçen gün giderek artıyor.  Daha adil bir dünya için ise gereken reçetede toplum kökeninde yer alan haksız vergilendirme, siyasi lobilerin ağırlığı, kadınların ekonomik olarak güçlenmesinin önündeki engeller ve diğer pek çok yapısal sorunlarının ortadan kaldırılmasının gerekliliği ortaya çıkıyor.

Bu durumdan tek çıkış yolu ise sadece ayrıcalıklı insanlar için değil ayrıca dünya nüfusunun %99’luk kısmını kapsayan bir ekonomi oluşturmak, hükümetleri daha adil ve hesap verilebilir kılmak, işçiden üreticiye çalışan çıkarlarının korunması, kadın haklarının önemsenmesi ve  daha adil bir vergilendirme sisteminin geliştirilmesi gereklidir. Kısacası, dünyadaki gelir eşitsizliğinin önlenmesi için daha insan merkezli bir ekonomik yapının oluşturulması bu sorunu ortadan kaldırabilecek bir güç olarak etkili olabilir.

Kaynak

Haber: Çiğdem Çiyitoğlu