AnasayfaKadınCOVID-19

Pandemide Erkeklerin Ev İşlerine Katılım Oranı 5 Kat Arttı!

Pandemide Erkeklerin Ev İşlerine Katılım Oranı 5 Kat Arttı!

COVID-19 salgını iş yükü oranlarında değişikliklere sebep oldu!

Koronavirüs sebebiyle dünya genelinde insanlar izole olup, ücretli çalışmalarını ev ortamından yürütmeye başladı. Pandemi döneminin yaratmış olduğu mekansal değişiklik cinsiyetler arasındaki iş yükü oranlarında da değişimlere neden oldu. 

Temmuz ayında UNDP kaynaklı Koronavirüs Kadınlar İçin Ne İfade Ediyor? haberimiz küresel anlamda kadınların, pandemi öncesinde ücretsiz bakım ve ev işlerine erkeklere oranla ortalama 3 saatten fazla zaman harcadığını ve bununla birlikte karantina nedeniyle, ev işleri, yaşlı, hasta ve çocuk bakımına harcadıkları zamanda büyük oranda artış gözlemlendiği bilgisini bize vermişti.

Peki Türkiye’de bu oran ne durumda?

Konda araştırma şirketi tarafından düzenlenen UNDP destekli Küresel salgın anketi; Türkiye’deki kadınların ve erkeklerin iş yükü oranını gözler önüne serdi. Katılımcıların, çoğunun iş yeri ve kamusal ortak alanların kapalı olduğu bir dönemde tipik bir hafta içi gününü esas alarak cevapladıkları anket, 18-19 Mayıs tarihlerinde Türkiye’nin her bölgesinden 2.407 kişiye uygulandı. 

Yapılan anket araştırması sonucunda; Küresel salgın sebebiyle evde çalışan erkeklerin, ev işlerine olan katkısında pandemi öncesine göre 5 kat artış göstermiş olsa da kadınlar, erkeklere oranla yaklaşık 4 katı ücretsiz iş yapıyor. Okulların kapanması ve ücretli iş çalışmalarının evden yürütülmesi ev ve bakım hizmetlerine olan talebi arttırırken, bu emek ihtiyacının büyük bir oranı kadınlar tarafından karşılanıyor. Bununla birlikte küresel salgın döneminde erkeklerin ücretsiz ev işlerinde gösterdikleri katkıların çarpıcı artış oranı, toplumsal cinsiyet temelli dağılımı değiştirme potansiyeli taşıyor. 

Araştırma, ücretli çalışma verilerini de gösteriyor.

Ücretli çalışma verilerini de ortaya çıkaran araştırmaya göre; küresel salgın döneminde iş ve gelir kaybı yaşayan erkeklerin oranı kadınlara göre 2 kat fazla. Ücretli izne erişimi daha az, fakat evden çalışmaya geçme olasılığı erkeklere göre yaklaşık 2 kat fazla olan kadınların, salgın döneminde işlerini büyük ölçüde koruduğu sonucuna varıldı. 

UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı ve Programlar Sorumlusu Seher Alacacı Arıner ise araştırma ile ilgili şunları söyledi: “Araştırma sonuçları ayrıca, yasal istihdam sözleşmeleri ve sosyal güvenliğe erişimleri olmayan özellikle kayıtsız çalışanlar, bakım ve ev işçileri gibi en kırılgan gruplar başta olmak üzere istihdam ve istihdama bağlı gelirleri korumak ve gerekli hallerde telafi edici ödemeler yapmak üzere odaklanmış politikalar geliştirmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır.”

Kaynak: UNDP.org

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: