AnasayfaTeknoloji

Robotik kontak lensler, kullanıcılarına göz kırparak yakınlaştırma özelliği sunacak!

Robotik kontak lensler, kullanıcılarına göz kırparak  yakınlaştırma özelliği sunacak!

Bilim insanları, küçük göz hareketlerini kontrol eden ve iki kere göz kırparak yakınlaştırma ya da uzaklaştırma işlevi sunan robotik lensleri icat ettiler.

Çoğu robot, elle ya da önceden programlanmış sistemler ile kontrol ediliyor. Fakat bu robotik lenslerin hareketleri, göz çevresindeki doğal elektrik sinyalleri ile çalışacak. Kaliforniya Üniversitesi’nde görevli olan araştırmacılar, lensi kontrol etmek için bu doğal yükten yararlandılar. Önce gözün elektrik potansiyelini ölçtüler ve buna elektro-okülografi sinyali adını verdiler. Daha sonra hareketlere cevap veren lensleri ürettiler. Projenin lider araştırmacısı Shengqiang Cai, cihazın nasıl çalıştığına dair şu açıklamalarda bulundu: “Gözlerimiz kapalı olsa bile, göz küresini hareket ettirip elektro-okülografik sinyali üretebiliriz.”

Lensler, elektrik akımını kullandığında genişleyen polimerlerden yapıldı. Bu gözü çevreleyip kas gibi çalışan 5 elektrik kaynağı tarafından kontrol ediliyor. Bilim insanları, bu cihazın protez göz ya da kamera gibi farklı icatların önünü açacağını umuyor.

Advanced Functional Materials dergisinde yayımlanan makaleye göre araştırmacılar; “Bu çalışmada geliştirilen sistem; görsel protezlerde, ayarlanabilir gözlüklerde ve gelecekte icat edilebilecek uzaktan kumandalı robotlarda kullanılabilecek birçok potansiyele sahip.” ifadelerinde bulundular.

Kaynak