Anasayfaİnsani YardımÇatışma Bölgeleri

Save the Children Madaya için Acil Çağrı Yaptı

Save the Children Madaya için Acil Çağrı Yaptı

Save the Children tarafından 7 Ocak 2015 tarihinde yayınlanan ‘Madaya Bildirisi’ Suriye’nin Madaya kentinde yaşanmakta olan ağır ve insanlık dışı dramın boyutlarını gözler önüne serdi.

Madaya Bildirisi’nde bölgede bulunan insani yardım çalışanlarının gözlemlerine yer verildi. Aralık ayında üçü bir yaşının altındaki bebek olmak üzere 31 kişi beslenme yetersizliğine bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını  yitirdi. Sağlık çalışanları bölgede Hepatit A ve deri hastalıklarının yayıldığını da açıkladı.

Bölgedeki kuşatma sebebi ile yiyecek yetersizliği beraberinde pirinç, şeker ve bulgur gibi temel  yiyeceklerin fiyatlarının artmasına neden oldu. Örneğin, bulgur’un bir kilosu 280 Amerikan Doları’ndan satışa sunuluyor. Bunun yanı sıra, bölgede elektrik ve jeneratör için yakıt olmadığından, halk sıfır derecenin altındaki soğukta sert kışı geçirmeye çalışıyor.

Save the Children Suriye Ülke Direktörü Martha Myers yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Madaya ve diğer kuşatma atkındaki bölgelerde yiyecek, savaşta silah olarak kullanılıyor ve fatura çocuklara kesiliyor. Sivil halka bu şekilde eziyet edilmesi, aklın alabileceği bir şey değil. İlde bulunan yerel insani yardım çalışanları yardım etmek istese de, kendilerinin elinde ne yiyecek ne de ilaç bulunuyor. Kısa sürede Madaya’ya yardım ulaştırılmazsa, hiçbir haklı gerekçe olmaksızın daha fazla çocuğun ölümünü izleyeceğiz.”

Madaya’daki 42.000’ne yakın kişi Haziran 2015’ten bu yana kuşatma altında yaşıyor. Ekim ortası itibari ile yiyecek, ilaç veya yakıt yardımına izin verilmiyor. Doktorlar bölgedeki 1 yaş altı 1000’den fazla çocuğa yetersiz beslenme tanısı konulduğunu açıkladı. Bölgede yaşayan aileler kalan kısıtlı yiyeceği tayınlayarak kullanıyor ve dolayısıyla pek çok kişi günde 500 ila 800 kalori alabiliyor.