AnasayfaYenilenebilir Enerji

Solar Panellerin Yerini Solar Balonlar mı Alacak?

Solar Panellerin Yerini Solar Balonlar mı Alacak?

Yenilenebilir enerji alanında yapılan son çalışmalar güneş enerjisinde kullanılan panellerin beklenildiği kadar etkin bir enerji kaynağı olmadığını gösterdi.

Fransız güneş kaynağı araştırmacısı Jean-François Guillemoles, güneş enerjisinde kullanılan panellerin beklenildiği kadar verimli olmadığının ortaya çıkmasının ardından inovatif bir çözüm getirerek solar balonlar projesini geliştirdi. Güneş panellerinden 3 kat daha fazla enerjiyi yönetebilen bu balonlar ile enerji depolamak ve bunu etkin bir şekilde kullanmak mümkün hale gelecek.

Fransa’daki CNRS Araştırma Merkezi’nde çalışmalarına devam eden Guillemoles, solar balonların geliştirilmesi hakkında Japon bir grup ile birlikte hareket etti. Oluşturdukları bu birlikteliğe “NextPV” adını veren grup,  kullanılabilir bir prototipi önümüzdeki dönem içersinde geliştirmeyi planladıklarını da belirtiyor.

Solar balonların çalışma prensibi ise şu şekilde: balonlar yakaladıkları güneş enerjisini içlerindeki hidrojeni dönüştürerek havada kalabilmelerinisağlayacak olan yakıt hücrelerine iletiyor. Geceleri ise bu hücreler hidrojen ihtiyaçlarını yeniliyor ve yeniden şarj oluyor.

Guillemoles balonların solar panellerden daha hafif olduğunu da iddia ediyor. Bu sebeple süreci gerçekleştirmek ve transfer için daha az enerji gereksinimi duyuluyor. Aynı zamanda solar paneller için kullanılacak olan kara parçaları ve araziler daha farklı ve işlevsel amaçlar için kullanılabiliyor.

3053998-inline-i-1-these-sky-high-balloons-could-generate-more-power-than-solar-panels