AnasayfaGenelKalkınma

Sosyal Medya’da Farklı Bir Yorum: “Twiplomacy”

Twiplomacy, hükümetlerin kendi Twitter hesaplarını ne kadar aktif kullandıklarını ortaya koyuyor.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günlük hayatımızda önemli bir yer edinen sosyal medya, sürekli yenilenen yapısıyla kullanıcıları, yeniliklere hızlı adapte olmaya zorluyor. Sosyal medya denildiğinde akla ilk gelen Facebook ve Twitter, tüm dünyada kullanıcı hareketlerini ve yönelimlerini hesaplayarak şirket politikalarını belirleyen iki büyük sosyal medya platformu olarak öne çıkıyor. Potansiyel kullanıcılar çerçevesinde yüksek rakamlara ulaşan sosyal medya kullanım sayıları ise; bölgeye, ülkeye ve kültüre göre farklılıklar gösterebiliyor.

Geçtiğimiz aylarda yapılan bir araştırmada, belirli bir Twitter kullanıcı kitlesi ele alındı. Burada; bireylerden, şirketlerden ya da herhangi bir sivil toplum kuruluşundan farklı olarak, hükümet yöneticileri incelendi.

Bu kapsamda, OECD  (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı) tarafından 2015 Nisan ayında yayınlanan, hükümetlerin kurumsal Twitter hesaplarının incelendiği, takipçi sayılarının ve paylaşımlarının baz alınarak yapıldığı sıralamanın yer aldığı Twiplomacy raporu yayınlandı.

İlk olarak Haziran 2014’teki verilere göre hazırlanan Twiplomacy raporu, 60’tan fazla değişken kullanılarak hazırlandı. Bu değişkenler arasında atılan tweet’ler, takipçiler, listeler, hangi gün Twitter’a kayıt olunduğu, günlük atılan tweet sayıları ve mention’lar yer alıyor.

Mart 2015’e kadarki 9 aylık süreci kapsayan ve Ağustos 2015’te yayınlanan ikinci rapordaki sıralama şu şekilde: 1- Ekvator, 2- Birleşik Krallık, 3- Şili, 4- Kosta Rika, 5- Türkiye. On sekizinci sırada Rusya, yirmi dokuzuncu sırada ise Japonya bulunuyordu. Bu yıl yapılan sıralamanın ilk beşinde bir değişiklik olmadı. Yunanistan 16, İsrail ise ve altıncı sıraya yükselerek büyük bir gelişme gösterdi. Ürdün, Hırvatistan, Gürcistan ve Suudi Arabistan ise, 2014’te ilk otuzda yer alamayan fakat 2015’te ilk otuzda yer alabilen ülkeler oldu.

Bu rapora göre, hükümetlerin Twitter hesapları arasında en hızlı gelişmeyi gösterenler şunlar oldu: 1- Afganistan, 2- Suudi Arabistan, 3- Hindistan, 4- Çek Cumhuriyeti, 5- Fas.

Ayrıca, araştırma sıralamasında ilk otuzda yer alan ülkelerin yarısından fazlasının Latin Amerika ve Avrupa Birliği ülkeleri olduğu gözlemlendi.

Twitter-20-fastest-growing-2015