AnasayfaSürdürülebilirlikSağlık&Hijyen

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Hedef 6 – “Temiz Su ve Sıhhi Koşullar”

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Hedef 6 – “Temiz Su ve Sıhhi Koşullar”

Bu yazı IDEMAHABER’in 2.İhtiyaç Haritası Zirvesi’nde düzenlediği “Sosyal Fayda ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Bağlamında Yurttaş Haberciliği” atölye çalışmasında Serhat Kutlay, Beyza Balcı, Tutku Dilay Hayta, Elif Su Kara, İlayda Kayacı ve Kübra Bıyık tarafından hazırlanmıştır.

Dünyanın her bölgesinde temiz, içilebilir ve kullanılabilir suya ihtiyaç vardır. Ancak, günümüz dünyasında plastik kullanımı, atıkların arıtılmadan su kaynaklarına bırakılması gibi sebepler nedeniyle temiz ve kullanılabilir su kaynakları ne yazık ki gün geçtikçe azalmaktadır. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun %40’ı su sıkıntısı yaşamaktadır. Günümüzde 1.8 milyar insan temiz olmayan su tüketmektedir ve bu oranın önümüzdeki dönemde artacağı düşünülmektedir.

Bu zamana kadar yapılan araştırmalara göre 2050 yılında okyanuslarda balıktan daha fazla plastik olacağı tahmin edilmektedir. Plastik atıklar doğa için oldukça olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Örneğin, doğada çözülmeyip okyanus ve denizlerdeki plastik parçaların çoğu 5 mm’den küçük olduğu için balıklar genelde bu parçaları fitoplanktomlar (sularda yaşayan bitki topluluğu) ile karıştırmakta ve besin olarak tüketmektedir. İnsanların deniz ürünleri tükettiği göz önüne alındığında plastik parçalarını tükettiği bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Araştırmacılar, Fransa’da kayaya vuran bir balina da 800 kg. plastik bulunduğunu ortaya çıkarırken; Avusturalya’da ise karaya vuran bir balina da 6 metre karelik bir plastik örtü ve 30 adet plastik poşet bulunduğu tespit etti.

Greenpeace “Plastikten Kurtulun Kampanyası” ile birlikte 42 ülkeden 10.000 gönüllünün yardımıyla denizlerdeki kirliliği denetledi. Dokuz aya yakın süren saha araştırmasının ardından 239 deniz temizleme operasyonunda toplamda 187 binden fazla plastik parça toplandı. Hükümetlerin, sivil toplumun da desteğini alarak kamusal farkındalık yaratmak ve kıyısı olduğu denizleri/okyanusları kirlilikten arındırmak adına operasyonlar düzenlemesi oldukça önemlidir. Hükümetlerin düzenleyeceği kampanyalardan önce belki de daha iyi bir alt yapı uygulaması ile temiz suyu sağlamak en büyük görevleri arasında yer almaktadır.