AnasayfaDezavantajlı GruplarGöç ve Mülteciler

Za’atari Mülteci Kampı’nda engelli çocuklar için oyun parkı yapıldı!

Za’atari Mülteci Kampı’nda engelli çocuklar için oyun parkı yapıldı!

Ürdün’deki Za’atari Mülteci Kampı’nda yer alan engelli çocuklar için kurulan oyun parkı mülteci kampları arasında bir ilki teşkil ediyor. (Kampın %30’u engelli bireylerden oluşuyor.) UNICEF, tüm çocukların oyun oynayabilmelerine imkan sağlayan bu projenin sosyal uyum çerçevesinde küresel bir kılavuz olmasını umuyor.

UNICEF Ürdün Temsilcisi Robert Jenkins bu proje için;
“Her şeyden önce projemiz bir sosyal dayanışma mesajı taşıyor, bu projenin tüm tesisler tarafından kucaklandığını görmek istiyoruz. Farklı geçmişe ve farklı yeterliklere sahip çocukların birlikte oynaması yani tekerlikli sandalyede olan bir çocukla tekerlikli sandalyede olmayan bir çocuğun birlikte tahterevalliye binmeleri paha biçilemez. Bu, çocukların hayatını değiştirebilecek güçte bir olay. Kampımız 6 yıldır faaliyet gösteriyor. Bu proje engelli çocuklara sunduğumuz destekler için bir kilometre taşı niteliği taşıyor. Onları izlediğinizde böyle olanakları olan bir parkta ilk kez oynadıklarını ve uzun zamandır hiç bu kadar eğlenmemiş olduklarını görebiliyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Za’atari Mülteci Kampı’nın ilkleri bu oyun parkı ile de sınırlı değil. Kamp içerisinde bulunan ve Cenne Büyük Camii’sini andıran okul, Emergency Architecture and Human Rights (EAHT) örgütü tarafından düzenlenen The 100 Schools for Refugee Children (Göçmen Çocuklar için 100 Okul) projesi kapsamında Şili’de ‘Yılın Küçük Binası’ ödülünü almıştı.

Ayrıca mülteci kampları arasındaki en büyük güneş enerjisi projesi de 80.000 mülteciye ev sahipliği yapan Za’atari Mülteci Kampı’nda inşa edilmişti. KfW (Alman Kalkınma Bankası) tarafından 15 milyon euro fon desteği almış olan proje sayesinde günlük 7 saat ile sınırlı elektrik kullanımı kamp için 14 saate kadar çıkıyor.

Kaynak