AnasayfaTeknoloji

Uçaklar için ilk otomatik iniş sistemi yapıldı!

Uçaklar için ilk otomatik iniş sistemi yapıldı!

Alman araştırmacılardan oluşan bir ekip, küçük uçakların pilot müdahalesi olmadan kendi başına inmesini sağlayacak ilk otomatik iniş sistemini yarattı. Bu sistem, yeni bir özerk uçuş döneminin önünü açabilir hatta tüm inişleri daha güvenli hale getirebilir! 

Bugün sahip olduğumuz gelişmiş otopilot sistemleri ile bir uçağın tek başına oldukça kolay inebileceğini düşünmek doğal olacaktır. Ancak kullanılan yol sistemleri, tam anlamıyla otonom değildirler. Yalnızca büyük havaalanlarında bulunan “Instrument Landing System (ILS)” yani aletli iniş sistemini buna örnek olarak verebiliriz. Sistem, sinyaller aracılığıyla uçağa pistin nerede olduğunu gösterir. Yine de otomatik bir iniş nadiren gerçekleştirilir. Pilotlar, genelde bu sistemi pisti bulması ve doğru inişe yardımcı olması için kullanırlar.

Ancak Münih Teknik Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yer sistemlerine gerek kalmadan bir uçağı indirebilecek sistemi yarattılar. Özerk olarak bir iniş gerçekleştiren uçak, pistin tam olarak nerede olduğunu gösteriyor. GPS ya da ILS kullanmayan sistem, uçağın burnunda bulunan ışık ve kızılötesi kameralar ile pisti buluyor.

TUM testlerinde, ekip için özel olarak tasarlanmış bir otomatik kontrol sistemi ve C2Land bilgisayarlı görüntü işlemcisi ile donatılmış Diamond DA42 kullandı.

Test pilotu Thomas Wimmer: “Kameralar, havaalanından çok uzakta olan bir pisti tanıdı. Daha sonra uçak, iniş yaklaşımı boyunca tamamen otomatik olarak yönlendirildi ve tam olarak pistin merkez hattına indi.”

Bu, otonom uçuşlar için önemli bir dönüm noktasıdır. Şimdiye kadar bunun gibi bir iniş yapmak için geniş zemine dayalı sistemleri kullanmak gerekiyordu. Sistemsiz havaalanlarında yaşanabilecek şiddetli sis durumlarında, küçük uçaklar ve pilotlar için hayat kurtarıcı bir sistem olabilir. Kötü hava şartlarında bile güvenli bir şekilde iniş yapılmasını sağlayacaktır. Hala deney aşamasında olan bu teknoloji, havacılık otoriteleri tarafından onaylanmasına rağmen geniş çapta kullanılabilecek seviyeye ulaşmış değil.

Kaynak