AnasayfaEkolojiSürdürülebilir Kalkınma

Uluslararası iklim konferansı COP28’e geri sayım başladı

Uluslararası iklim konferansı COP28’e geri sayım başladı

Faaliyetleri iki hafta sürecek Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenecek olan COP28 UAE ‘in başlangıcına yönelik 100 günlük geri sayımın başlangıcına denk geliyor.

30 Kasım’da başlayacak ve 12 Aralık 2023’e kadar sürecek olan bu konferans, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın çağrısıyla gerçekleşecek olan “Sürdürülebilirlik Yılı” na denk geliyor.

COP28, iklim alanında uluslararası bir etkinlik olup liderliğin öngörü ve yönlendirmesi ile insanları, yaşamı ve sürdürülebilir yaşamı iklim eyleminin merkezine koymaktadır.

COP28 PLANININ 4 ANA DİREĞİ

1- ENERJİ SEKTÖRÜNDE DÜZENLİ, ADİL VE SORUMLU BİR GEÇİŞİ HIZLANDIRMAK

Bu amaçla yenilenebilir enerji kapasitesini üç kat artırarak 11 bin gigavat saate çıkarmak, hidrojen üretimini artırmak ve enerji üretim süreçlerinin emisyonlarını azaltarak fosil yakıt içermeyen geleceğe yönelik bir enerji sistemini kurmak hedefleniyor.

2- İKLİM FİNANSMAN MEKANİZMALARINI GELİŞTİRMEK

Geçmiş yüzyılın koşullarına uygun olarak tasarlanmış olan mevcut uluslararası finansal yapıyı kökten değiştirerek, uluslararası finansal kuruluşları ve çok taraflı kalkınma bankalarını, uygun miktarda, hızlandırılmış finansman sağlayacak şekilde geliştirmek amaçlanıyor. Gelişmekte olan ülkeler ve büyük ekonomilerin yılda ekstra bir trilyon dolarlık iklim finansmanına ihtiyacı olduğu ve bunun 700 milyar dolarlık kısmının yenilenebilir enerji projelerine ayrılması gerektiği belirtiliyor.

3- İNSANLARIN İYİLEŞTİRİLMİŞ YAŞAM KALİTESİNE VE GEÇİM YOLLARINA ODAKLANMAK

COP28, azaltma ve uyumun aynı derecede önemli olduğunu vurguluyor. Bu bağlamda doğa, gıda ve sağlık gibi alanlara odaklanıyor. Konferansın gündemindeki ilk gün sağlık konusuna ayrılacak ve konferans, iklim ve sağlık alanlarında ilk bakanlar düzeyinde toplantıya ev sahipliği yapacak. Uyum hedefine uluslararası olarak kapsamlı ve kesin bir çerçeve belirleme çabaları, gıda sistemlerinin geliştirilmesi ve biyolojik çeşitliliğin KORUNMASI için öncelikli olacak. Uyum finansmanı 2025 yılına kadar ikiye katlanacak. Şarm eş Şeyh’te kurulmasına karar verilen Kayıplar ve Zararlar Fonu tam olarak faaliyete geçirilecek.

4- KONFERANSI İŞ SİSTEMİ İÇERİSİNDE HERKESİ TAMAMEN KAPSAYACAK ŞEKİLDE SAĞLAMAK

COP28 yaklaşımı, iklim değişikliğinden etkilenen tüm tarafları ve pozitif değişiklik yapabilecek kişileri içermek hedefleniyor. Bu, hükümet temsilcileri, özel sektör, akademisyenler, mühendisler, yerli halklar, sivil toplum örgütleri ve gençleri kapsar. Genç delege programına özel bir önem verilecek, özellikle en düşük büyüme gösteren ülkeler ve küçük ada ülkelerinden gelen gençlerin seslerini ve fikirlerini iletmek için büyük bir fırsat sunulacak.

 

Kaynak : Çevre TV

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: