AnasayfaİnovasyonTeknoloji

Uzay Yelkenlisi LightSail 2, artık herkes tarafından takip edilebilecek!

Uzay Yelkenlisi LightSail 2, artık herkes tarafından takip edilebilecek!

LightSail 2 adı verilen “uzay yelkenlisi”, 25 Haziran 2019 tarihinde Dünya’nın yörüngesine fırlatıldı!

Yaklaşık olarak 5 kilogram ağırlığında ve bir ekmek büyüklüğünde olan bu uydu, alüminyum folyoya benzeyen kanatlarını açtığında bir boks ringi büyüklüğüne erişiyor. Uzay aracının yelken görevi gören kanatları ise güneş ışınlarının yaydığı fotonları kullanarak kendine itiş gücü sağlıyor.

Geçtiğimiz günlerde ise bu uydunun yörüngedeki konumunun takip edilmesini sağlayacak bir internet sitesinin kurulduğu duyuruldu. LightSail 2’nin uzaydaki yönelimini ayrıntılı olarak incelemek isteyen ziyaretçiler; ne kadar süredir görevde olduğunu, güneş yelkenlerinin harekete geçip geçmediğini, pilinde ne kadar güç olduğunu, içerideki sıcaklığın ne kadar olduğunu ve dönme derecesini artık bu internet sitesi üzerinden görebilecekler. Bu bilgiler çevrim içi olarak paylaşılıyor çünkü yelkenlerini açtığında uzay aracı Dünya’dan da görülebilecek! Ayrıca uydunun üzerindeki kameranın kaydettiği görüntülere de çevrim içi olarak erişilebilecek.

Projenin sahibi Planetary Society, astronomi ile ilgili çalışmalara odaklanan ve geniş halk desteğine sahip olan bilimsel bir topluluk. Tamamı kitlesel fonlama kampanyasıyla finanse edilen LightSail 2 projesinin bugüne kadar 1 milyon dolardan fazla bağış toplamış olduğu biliniyor.

Kaynak