AnasayfaGenelKalkınma

Özel Bülten: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Mesajımız Var!

Özel Bülten: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Mesajımız Var!

2024 yılının ikinci özel bülteninden herkese merhaba!

Bu özel bültenimizde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında;

  • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği 2023 Durum Raporu Neler Söylüyor?
  • IDEMA, İhtiyaç Haritası ve INOGAR Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Alanında Neler Yapıyor?
  • Ekosistemimizin Kadın Liderlerinden 8 Mart Kadınlar Günü Mesajları

başlıkları altında Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında yer alan toplumsal cinsiyet eşitliğinin yalnızca bir hak değil, aynı zamanda ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmanın temel bir unsuru olduğunu vurguluyoruz. Bültene görüşleriyle katkı sunan ve ekosistemimizdeki tüm kadınları temsil eden IDEMA- International Development Management, İhtiyaç Haritası ve INOGAR Kurucu Ortağı Guler Altinsoy, INOGAR Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Itir Erhart, İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan ve IDEMA Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ahi’ye ilham verici mesajları için teşekkür ediyoruz.

Profesyonel ekibinin %70’inin kadın olduğu ekosistemimizde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları bağlamında farkındalığı artırmak ve daha adil, eşit ve kapsayıcı bir dünya inşa etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadınların ve kız çocukların sosyal, kültürel, ekonomik ve politik  hayatta daha görünür oldukları; hak ve özgürlüklerden tam ve eşit yararlandıkları bir dünya dileğiyle;

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!


8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

International Women’s Day Coalition, March 8, 1975

8 Mart’ın tarihi, 1857yılında New York’ta bir tekstil fabrikasında, 40.000 kadın dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları ve eşit ücret talepleriyle yaptıkları bir grev sırasında çıkan bir yangına dayanıyor. 129 işçinin hayatını kaybettiği bu yangının tarihi, kadınlar için önemli bir mücadele gününe dönüşüyor.

1908’de 15.000 kadın tekstil işçisi, New York’ta yürüyüş yapıyorlar ve çalışma saatlerinin azaltılmasını, çocuk işçiliğin yasaklanmasını talep ediyorlar.

1910’da Kopenhag’da düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferası’nda, hayatını kaybeden kadın işçiler anısına Mart ayında bir günün Dünya Kadınlar Günü olarak belirlenmesi öneriliyor. Bu öneri, 17 farklı ülkeden konferansa katılan 100 kadının oy birliğiyle kabul ediliyor.

İlk uluslararası etkinlikler, 1911‘de, Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de düzenleniyor.

1921yılında 8 Mart, Türkiye’de de “Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü” olarak adlandırılmaya ve kutlanmaya başlanıyor.

1975’te Birleşmiş Milletler Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamaya başlıyor; 1977’de ise bu özel gün resmiyet kazanıyor. BM, her yıl için özel bir tema belirleyerek toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları bağlamında öne çıkan ihtiyaçları ve gündemleri vurguluyor. ‘Geçmişi kutlamak, geleceği planlamak’ ilk tema olarak belirleniyor. 2024 yılının temasıysa ‘Kadınlara yatırım yapın: İlerlemeyi hızlandırın’ olarak duyuruldu.


Toplumsal Cinsiyet Eşitliği 2023 Durum Raporu Neler Söylüyor?

UN Women(Birleşmiş Milletler Kadın Birimi) ve Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı (UN DESA) tarafından yayınlanan “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarında (SKA) İlerleme: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği 2023 Durum Raporu” toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmek için acil ve kararlı bir eylemin gerekliliğini gösteriyor.

Rapora göre, mevcut hızda ilerlediğimiz takdirde, 2030 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun yüzde 8’ini oluşturan 340 milyondan fazla kadın ve kız çocuğunun aşırı yoksulluk içinde yaşayacağı öngörülüyor.

Rapor, liderlik pozisyonlardaki kadınların oranının ise değişmediğini gösteriyor: Parlamentolarda yüzde 26,7, yerel yönetimlerde yüzde 35,5, iş dünyasında üst düzey pozisyonlarda yüzde 28,2 oranında kadın bulunuyor.

Rapor, iklim krizinin 158 milyon kadın ve kız çocuğunu yoksulluğa itebileceğini tahmin ediyor. Yaşlılığa da değinen rapor, yaşlı kadınların yaşlı erkeklere göre daha yüksek oranda yoksulluk ve şiddete maruz bırakıldığını gösteriyor.

2030 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesini sağlamak için yıllık ek 360 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Raporda vurgulanan diğer veriler şu şekilde:

  • İklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkacak gıda güvensizliği, 236 milyon kadın ve kız çocuğunu ve 131 milyon fazla erkek ve oğlan çocuğunu etkileyebilir.
  • Dünyadaki hiçbir ülke, yakın partner şiddetini tamamen ortadan kaldıramamıştır.
  • Toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlenmesini sağlamak için kapsamlı sistemlere sahip olan ve bu alanlarda bütçe ayırabilen ülke sayısı sadece 27’dir.
  • Çatışmalardan etkilenen kadın ve kız çocuklarının sayısı önemli ölçüde artmıştır. 2022’de bu rakam 614 milyona yükselmiştir. Bu, 2017’deki rakamdan yüzde 50 daha fazladır.
  • Mevcut hızla ilerlediğimiz takdirde, 2030 yılında tahmini 110 milyon kız çocuğu ve genç kız eğitimden mahrum bırakılmış olacaktır.

IDEMA, İhtiyaç Haritası ve INOGAR  Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Alanında Neler Yapıyor?

Beri Kadın Kooperatifi

AHENK Kadın Kooperatifi ve BERİ Kadın Kooperatifi

IDEMA olarak, Dünya Bankası’nın Avrupa Birliği finansmanıyla hayata geçirdiği “Seçilmiş Bölgelerde Yaşayan Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için Ekonomik Fırsatların Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında Beri Kadın Kooperatifi‘nin ve Ahenk Kooperatifi‘nin sürdürülebilirliği için kapasite geliştirme ve operasyonel süreçlerin iyileştirilmesi üzerine yıl boyunca çalışmalarımızı yürüttük.

Kooperatiflerle yürüttüğümüz proje sürecinde 31 kooperatif ortağıyla birlikte çalıştık. Bu süreçte 171 saat boyunca eğitimlerle, mentorluklarla ve etkinliklerle sahadaydık ve kooperatiflerin ihtiyaçları doğrultusunda 12 çalıştay gerçekleştirdik. Kooperatiflerin web siteleri ve sosyal medya hesaplarının kurulumunu, iletişim stratejilerini, ürün kataloglarını ve promosyon materyallerini geliştirdik. Ahenk Kadın Kooperatifi, “Geçmişten Gelen Geleceğin Beslenme Mirası” sloganıyla MEZOİK markasının ilk üreticisi oldu. Kooperatif ortakları, beslenme uzmanı Elvan Odabaşı’nın mentorluğunda afet zamanlarında ilk 72 saat ihtiyaç duyulan tüm besinleri içeren bir ürün yelpazesi ortaya koydu. Bu ürünlerin yanı sıra her yaş grubuna yönelik besleyici ürünler üzerine çalıştılar.

Brothers Hayata Karışan Kadınlar Platformu

Brothers Hayata Karışan Kadınlar Platformu

Geleceğin mesleklerinde kadınların temsiliyet dilimini büyütmek için Pernod Ricard Türkiye ana sponsorluğunda BROTHERS tarafından IDEMA danışmanlığında hayata geçirilen Hayata Karışan Kadınlar Platformu mentorları Arda Yalkin, Ata Uzunhasan, Dilara Koçak, hande şekerciler, Mert Fırat , M. Serdar Kuzuloğlu, Prof. Dr. Itir Erhartve Simay Dinç ile birlikte çalıştık. “Kültür, Sanat ve Eğlence, Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği, Yeni İş Yaşamı ve Dijitalleşme ve Yeni Medya” olmak üzere 4 ana başlık altında 22 asenkron eğitim içeriği, 16 çevrim içi ders, 6 yüz yüze buluşma ve 48 yüz yüze mentorluk seansı gerçekleştirdik. İki faz olarak gerçekleştirdiğimiz program sürecinde 6000’in üzerinde başvuru aldık ve 950 kadın katılımcıyla uzun soluklu bir girişimcilik yolculuğunu tamamladık.

Küresel girişimcilik ekosistemindeki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini değiştirmek üzere Sürdürülebilir Kalkınma  hedefleri doğrultusunda çalışan sosyal bir girişim olan KAİ (Kadın Ayak İzi Platformu) Brothers Hayata Karışan Kadınlar Platformu’un ilk fazının kazanan grubu oldu. KAİ’nin geliştirdiği kadınların girişim fikirlerine uygun fon ve hibelere ulaşmayı kolaylaştıran KAİ Fon Arama Motoru ve birçok farklı aracına ulaşmak için www.kadinayakizi.org ziyaret edebilirsiniz.

Projenin ikinci fazını kazananı Hepimiz Doğayız, doğada birlikte öğrenmeyi hedefleyen, dezavantajlı gruplardan çocukları da kapsayarak doğa ile bağ kuran, koruyan, seven çocuk sayısını artırmak üzere yola çıktı. Aldıkları tohum yatırım sayesinde, Cumhuriyetimizin 100. yılında Hepimiz Doğayız Kadın Kooperatifi olarak yollarına devam ediyorlar. Otizmli ve down sendromlu çocukların da yer aldığı orman atölyeleri düzenlemeye başlayan grup, projelerinin hem ulusal hem de uluslararası platformlarda devam etmesi için çalışmaya devam ediyor.

Eğitimin Sigortası Öğretmenlerimiz

Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz

Z Zurich Foundation katkılarıyla Millî Eğitim Bakanlığı ve Türk Eğitim Derneği ortaklığında hayata geçen, mesleğinin ilk yıllarında köye atanan kadın öğretmenlerin meslek yaşamlarının kalitesinin geliştirilmesi ve öğrencileri için rol model olarak köy halkı için de bir umut yeşertilmesi hedeflenen Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz Projesikapsamında, IDEMA olarak projenin “Sosyal Etki Yaratan Öğretmenler Modülü”nde yıl boyunca 850 öğretmenle birlikte çalıştık. Bu süreçte 8 asenkron eğitim içeriği, 6 webinar, 3 konuşma, 30 seans online mentorluk, 10 yüz yüze eğitim +44  yüz yüze mentorluk seansı gerçekleştirdik.

Gana Kadınlar ve Gençler Liderliğinde KOBİ’ler

Proje, pandemi sürecinde ciddi anlamda etkilenen Gana ve dünya genelindeki KOBİ’lerin, sürdürülebilirliklerini sağlamak ve istihdam yaratmak için hızlı müdahale ihtiyacıyla ortaya çıktı. Beyond Group ve MDF konsorsiyumu partnerliğinde, UNDP’nin projesinin bir parçası olarak, Gençler ve Kadınlar Liderliğindeki KOBİ’ler için verdiğimiz hizmetler arasında mevcut ekosistem desteğini haritalandırılması; zorlukların, ihtiyaçların ve fırsatların değerlendirilmesi; entegre bir ekosistem desteği için bir prototip tasarlanması; geniş bir paydaş yelpazesiyle işbirliği içinde prototipin pilot uygulaması, değerlendirilmesi ve raporlanması yer alıyor.

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar

Sabancı Vakfı tarafından desteklenen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülüyor. Proje, NEET (Ne Eğitimde Ne İstihdamda) yer alan genç kadınların ekonomik ve toplumsal hayata katılımlarını artırmayı hedefliyor. Proje kapsamında verdiğimiz hizmetler arasında proje yol haritasının hazırlanması ve uygulanması, çevrimiçi eğitim platformunun ve içeriklerinin oluşturulması, platformun güncellenmesi ve ilgili iş ortaklarıyla iş birliğinin sürdürülmesi yer alıyor.

Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi

Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği tarafından AstraZeneca Türkiye’nin desteği ile hayata geçirilen “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” Antalya, Trabzon ve Hatay’da Dr. İbrahim Çolhan tarafından gerçekleştirilen meme kanseri farkındalık eğitimlerine toplam 700 kadın katıldı. Eğitimlerde, meme kanseri görülme sıklığı, başlıca risk faktörleri, erken tanının önemi, meme kanseri tarama yöntemleri (mamografi) ve elle muayene gibi konular üzerine bilgilendirme yapıldı. Eğitim alan kadınların Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) taramaları gerçekleştirilmiş ve süreçleri takip edilmiştir.

“Önce Sen” Farkındalık Hareketi

“Önce Sen” Farkındalık Hareketi

İhtiyaç Haritası, Kanser Savaşçıları Derneği ve NN Hayat ve Emeklilik “Önce Sen” Farkındalık Hareketi’ kapsamında (Denizli, İstanbul, İzmir ve Hatay) 1000 kadına meme kanseri farkındalık eğitimi verilmiştir. Ardından, bu kadınlar meme kanseri taramasından geçirilmiş ve ihtiyaç duyan 200 kadına psikososyal destek sağlanmıştır.

Kadınların Kooperatifler Aracılığıyla Güçlendirilmesi

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içinde yürütülen “Kadınların Kooperatifler Aracılığıyla Güçlendirilmesi Projesi – WomenCoop” kapsamında, kadınların işgücüne katılımında ve kadın girişimciliğinin desteklenmesinde etkili bir model olan kadın kooperatiflerinin yaygınlaştırılması ve teknik kapasitelerinin artırılması çalışmaları sonucunda toplamda 4151 kadına ulaşılmıştır.

Hatay İhtiyaç Haritası Konteyner Yaşam Alanı’nda Kadınlar için Sosyal Alan projesi kapsamında Kanaviçe Atölyesi

Hatay İhtiyaç Haritası Konteyner Yaşam Alanı’nda Kadınlar için Sosyal Alan

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında MaruDerm Cosmetics ve İhtiyaç Haritası iş birliğiyle deprem bölgesindeki kadınların iyi olma hali bağlamında mevcut ihtiyaçların, kaynakların ve deneyimlerin paylaşılmasına alan açacak; destek ağlarının ve sosyal bağların güçlenmesini sağlayacak bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik kapsamında birbirinden öğrenme yaklaşımıyla gerçekleştirilen “Kanaviçe Atölyesi” ile katılımcılar çeşitli desenler üzerinde çalışarak ortak bir eser oluşturdu. Maruderm, etkinlikle yaratılan etkinin devamlılığını sağlamak ve kalıcı bir etki bırakmak için Hatay İhtiyaç Haritası Konteyner Yaşam Alanı’nda bulunan ortak alanın kadınlar için sosyal alana dönüşebilmesi için ihtiyaç analizi ve tedarik süreci başladığını duyurdu. Bu sayede ilerleyen süreçte de kadınların sosyal, kültürel ve eğitsel ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlanması hedefleniyor.


Ekosistemimizin Kadın Liderlerinden 8 Mart Kadınlar Günü Mesajları

Güler Altınsoy, IDEMA, İhtiyaç Haritası, INOGAR Kurucu Ortağı

“Kadınların güçlenmesi endeksine baktığımızda dünya genelinde kadınların tam potansiyelinin yalnızca %60’ını gerçekleştirebildiklerini görüyoruz. Kadınlar ve kız çocukların potansiyellerini gerçekleştirmeleri sadece onlar için değil tüm insanlığın ilerlemesi için önemli ve gerekli. Kadınların ve kız çocukların sosyal, kültürel, ekonomik ve politik hayatta daha çok görünür oldukları; potansiyellerini gerçekleştirmeleri için daha çok alan buldukları bir dünya hayaliyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Baharı birlikte getireceğimize inanıyorum.”

– Güler Altınsoy, IDEMA, İhtiyaç Haritası, INOGAR Kurucu Ortağı

Prof. Dr. Itır Erhart, INOGAR Yönetim Kurulu Üyesi

“Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından biri olan toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamadan ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma tam anlamıyla mümkün değil. Dünyanın neresinde doğmuş olursa olsun bütün kadınların ve kız çocuklarının, eğitim, sağlık, istihdam, kültür sanat vb. hak ve özgürlüklerden eşit ve tam olarak faydalanabildiği, içlerinde var olan potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için gereken mekanizmaları ortaya koyabildiğimiz, yollarını açabildiğimiz bir dünya hayal ediyorum.”

– Prof. Dr. Itır Erhart, INOGAR Yönetim Kurulu Üyesi

Esra Arslan, İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi

“Afet bölgesinde yürüttüğümüz projelerde afet sonrası toplumun yeniden yapılanmasında kadın ve erkeğin eşit katılımının önemi ortaya çıkıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, daha dirençli ve daha kapsayıcı bir dünya yaratılmasında yardımcı oluyor. Dünya Kadınlar Günü, emeği, gücü, cesareti ile hayata değer katan tüm kadınlara adanmış bir gün; bir yandan geçmiş mücadeleleri hatırlatırken bir yandan da gelecek için umut oluyor. Birbirine destek veren kadınların emek verdiği bir ekosistemin parçası olarak hayatın her alanında bir gün değil; her gün renk katmaya devam edeceğiz.”

– Esra Arslan, İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi

“Toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında kadınlara potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için fırsat alanları açıldığında, can suyu sağlandığında bireysel ve toplumsal hedeflere ulaşılmasının mümkün olduğunu yürüttüğümüz yerel, ulusal ve uluslararası projelerde de gözlemliyoruz. Toplum ve kalkınma anahtar kelimelerini de aklımızda tutarak kadınlar için adil bir ekosistemin sağlandığı, kız çocuklarının ve tüm çocukların çocukluğunu hak ve özgürlükleriyle yaşayabildiği bir dünya diliyorum.” – Gökçe Ahi, IDEMA Genel Müdür Yardımcısı

Kapatırken

IDEMA LinkedIn sayfasında yer alan idemahaber bültenine abone olmak için tıklayın. IDEMA- International Development Management, İhtiyaç Haritası ve INOGAR’ı sosyal medya hesaplarından takip edebilir; idemahaber’de yer almasını önerdiğiniz konuları ve etkinlikleri iletisim@idema.com.tr adresine gönderebilir, iş birlikleri ve projelerinizin ihtiyaçları için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: