AnasayfaEkolojiUlaşım

Yeşil dönüşümün yeni sembolü “Seoullo 7017”

Yeşil dönüşümün yeni sembolü “Seoullo 7017”

Güney Kore’nin Seul kentinde bir üst geçite 250 türün üzerinde farklı ağaç türü dikilerek yeşil dönüşüm alanı yapıldı.

Seoullo 7017, Seul’de yer alan ve 1970’lerde bu yana var olan eski ve tehlikeli bir üst geçitti. Ancak son zamanlarda bu üst geçit öyle bir dönüşüme maruz kaldı ki sadece insanlar için değil çevreye de yararlı hale getirildi. Üstelik, şimdilerde şehrin yeşil dönüşüm alanında simgesi haline bile geldi.

Seul kenti, Güney Kore’nin güzelliğiyle anılan en önemli şehridir. Seoullo 7017 projesi ise 2. Dünya Savaşı’nın ardından hızlı sanayileşmenin etkisiyle acele bir şekilde yüksek otoyol olarak yapıldı ve mimari özellikler dikkate alınmamıştı. Özellikle de 2006 yılından bu yana yıkılması olası tehlikeli bir yapı olarak görülmekteydi ve bu yüzden zamanla kullanıma kapatıldı.

kötü

2015 yılına gelindiğinde Hollandalı mimarlık firması MVRVD, terk edilmiş üstgeçiti Seul Skygarden’e dönüştürme yarışını kazandı ve daha kullanıcı dostu bir şehir için otoyolu yeşil dönüşüme hazırladı.

Bu proje kapsamında Seoullo2017 otoyolu Korece alfabetik sıraya göre QR kodlarıyla koyulan 254 ağaç türünü içeren ve bunların yanı sıra kahveciler, çiçek dükkanları, sokak pazarları, kütüphaneler ve seralarla çevrili tesislerle yeniden canlanmaya başladı.

1495029450_a308

Projeye yatırım için ayrılan 53 milyon doların neredeyse yarısı yapıyı yeniden güçlendirmek için harcandı. Normal koşullarda geçit 50.000 insanın ağırlığını taşımak üzere tasarlanmış, yenilenmenin ardından bu sayının herhangi bir zamanda 10 kat fazla izin verilecek. Geceleri LED ışıklarla aydınlatılacak olan otoyol, içerdiği yürüme ve oturma alanları ile insanları bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Seoullo-7017-1024x538

Seullo 7017 projesiyle farklı mahalleleri birbirine bağlayarak daha güçlü bir toplum anlayışı oluşturmak hedefleniyor.

Kaynak