AnasayfaGöç ve Mülteciler

38 milyon kişi ‘ev’de değil

38 milyon kişi ‘ev’de değil

Cenevre merkezli Yurt İçi Göçü İzleme Merkezi, 38 milyon kişinin savaş, çatışma ve katliam gibi nedenlerle evlerinden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı. Bu rakam New York, Londra ve Pekin’in nüfuslarının toplamı kadar.

Cenevre merkezli Yurt İçi Göçü İzleme Merkezi’nin (Internal Displacement Monitoring Centre – IDMC) yeni yayımlanan raporuna göre Suriye ve Ukrayna gibi ülkelerdeki çatışmalar, ‘yerinden edilmiş kişi’ sayısını 38 milyona çıkardı. Sadece geçen sene 11 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Geçen sene evlerinden kaçan insanların yüzde 60’ını Irak, Güney Sudan, Suriye, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Nijerya’dakiler oluşturdu. Sadece geçen sene Irak’ta 2,2 milyon ‘yerinden edilmiş kişi’ statüsüne girdi.

Suriye’de ise bu sayı yaklaşık bir milyon. Ancak önceki yıllarla toplandığında, Suriye’nin toplam nüfusunun yüzde 40’ı olan 7,6 milyon kişinin evinden kaçmak zorunda kaldığı görülüyor.

Rus yanlısı milislerle ordunun savaştığı Ukrayna’da da 646 bin 500 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Birleşmiş Milletler’e göre 2013 sonunda dünyada yaklaşık 16,7 milyon da mülteci bulunuyordu. Mültecilerden farklı olarak ‘yerinden edilmiş kişi’ kavramı, evlerinden kaçmak zorunda kalıp ülkesinin sınırları içerisinde kalan insanları nitelemek için kullanılıyor.
Norveç Mülteci Konseyi Başkanı Jan Egeland, “Bir kuşakta bu kadar insanın zorla yerinden edilmesi, masum sivilleri koruma konusundaki başarısızlığımızı gösteriyor. Bu rapor büyük bir uyanma alarmı olmalı. Milyonlarca kadın, erkek ve çocuğun çatışmalı bölgelerde mahsur kaldığı bu trendi bozmalıyız” dedi.

Kaynak: AFP