AnasayfaKalkınma'nın FinansıG-20

G-20 Zirvesi bu yıl Türkiye’de gerçekleşecek

G-20 Zirvesi bu yıl Türkiye’de gerçekleşecek

“Group of 20” diye de bilinen dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluşturan, dünya ticaretinin yüzde 80’ini gerçekleştiren ülkeler topluluğu olan G-20 Zirvesi  bu yıl Türkiye’de 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya’da gerçekleşecek.

Onuncusu gerçekleştirilecek olan zirvede uluslararası finansal istikrarın sürdürülmesine ilişkin çalışmalar konuşulacak.

Zirvenin öncelikleri 3 ana başlıktan oluşuyor, ekonomik anlamda dünya ülkeleri için:

-Küresel toparlanmanın güçlendirilmesi ve potansiyelin artırılması,

-Dayanıklılığın artırılması,

-Sürdürülebilirliğin desteklenmesi.

G-20 dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan Avrupa Birliği Komisyonu ve 19 ülkeden oluşuyor.

Aynı zamanda bu ülkeler dünya nüfusunun 3’te 2’sinide oluşturmakta. G20 ülkelerini Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore,Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor.

Aynı zamanda 15-16 Eylül’de 3.sü düzenlenecek olan C-20 (Sivil Toplum) zirvesinde 400’den fazla sivil toplum delegesiyle birlikte G-20 politikalarına da yardımcı olacak politika önerilerinin tartışılacağı bir zirve planlanıyor.

G-20 Zirvesinin ülkemizi uluslararası gündemin başlıca konularından biri haline getirmesi bekleniyor. Zirve kapsamında 1 Aralık 2014 tarihinden bu yana farklı düzeyler 60’a yakın toplantı ülkemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilmiş ve yaklaşık 60.000 misafir bu toplantılar kapsamında ülkemizde ağırlanmış olacaktır. 15-16 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan Zirve’de ise tüm bu toplantılar sonucunda elde edilen çıktıların tartışılması ve bir final toplantısı olarak geçmesi planlanmakta.

Zirvenin web sayfası için  https://g20.org adresini ziyaret edebilirsiniz