AnasayfaGenelSürdürülebilirlik

Devex, Küresel Kalkınma Alanında 2016 Yılının Kazananlarını Açıkladı

Devex, Küresel Kalkınma Alanında 2016 Yılının Kazananlarını Açıkladı

Uluslararası Kalkınma Ajansı Devex, 2016 yılının küresel kalkınma alanında öne çıkan başlıklarını açıkladı. Geride bıraktığımız yıl içerisinde şehirler,  güneş enerjisi, ulusal finans kalkınma kurumları ve afetlere hazırlık ve müdahale konuları göstermiş oldukları ilerlemelerle öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor.

1.Şehirler

Dünya üzerinde ulusal ve uluslararası kurumlar hızla meydana gelen değişimlere ayak uydurmak için çabalarken bir diğer yandan da dünya kentleri ve liderleri sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için bir çok önemli adım attı. 20 yıl sonra gerçekleştirilen Habitat III Zirvesi’nde kentsel liderler toplandı ve hükümetler tarafından planlanacak ve finanse edilecek yeni bir Kentsel Gündem paradigması onaylandı.

2.Güneş Enerjisi

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, güneş panellerinin maliyeti 2010 yılından bu yana %80 oranında düştü. Hatta şuan pek çok gelişmekte olan ülkede elektrik üretimi için en düşük fiyatlı seçenek haline geldi.

Son birkaç yılda yenilenebilir enerji alanında fosil yakıtlara kıyasla daha fazla enerji üretimi yapılması bir dönüm noktası oldu. Güneş panellerinin dağlım modelleri de yenilenebilir enerjiye erişmeye yardımcı olmak için daha umut verici bir hale geldi.

Örneğin, Hindistan Hükümeti, 2027 yılına kadar enerjisinin %57’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmeyi hedefliyor. Ayrıca, Hindistan Hükümeti Paris İklim Anlaşması hedeflerine uyum sağlamak için de epey iddialı görünüyor. Diğer taraftan ise COP22’de yer alan 48 ülkeden oluşan Climate Vulnurable Forum grubu da 2050 yılına kadar %100 yenilenebilir enerji üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyor.

collage devex

3.Ulusal Kalkınma Finans Kurumları

Kalkınma finansmanı kurumları, bağışçılara, yardım kaynaklarına ve özel sektör yatırımlarına yönelmek ve aynı zamanda 2.5 trilyon dolara yükselen hedefe ulaşmak için çağrıda bulunan yeni 2030 Gündem Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nde önlerde yer alıyor.

4.Afetlere Hazırlık ve Müdahale

Ekim ayında Kızılhaç tarafından yayınlanan Dünya Afetler Raporu’na göre, iklim değişikliği doğal afetlerin sayısının artmasında fazlaca etkili hatta Asya-Pasifik bölgesi iklim değişikliği nedeniyle çok fazla hem maliyet hem de can kaybına uğradı. Ancak 2016 yılında gelecekteki doğal felaketlere karşı hazırlıklı olmak ve bunlara anında tepki vermek için daha donanımlı olacak toplulukları yapılandırmaya yönelik güçlü finansman sağlandı.

Avustralya’da, acil ve insani yardım, 2016 yılı yardım bütçesinde daha fazla finansman sağlamak için birkaç kazanan arasında yer aldı. Ayrıca Bill & Melinda Gates Vakfı, 2016’da acil müdahale programlarına yaklaşık 13 milyon dolar bağışta bulundu. 

Kaynak

Haber: Çiğdem Çiyitoğlu