AnasayfaYenilenebilir Enerji

Dünya Enerji Bankası’ndan Küresel Güneş Atlası

Dünya Enerji Bankası’ndan Küresel Güneş Atlası

Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu’nun öncülüğünde güneş enerjisini desteklemek için hazırlanan interaktif  ‘Küresel Güneş Atlası’ (Global Solar Atlas) ücretsiz olarak internet ortamında sunuldu.

Yüksek çözünürlüğe sahip platform dünya üzerindeki tüm güneş enerjisi kaynaklarını listeliyor. Bu sayede sistem, güneş enerjisi projelerine yatırım yapacak potansiyel yatırımcılar için uygun alanları görülebilir kılıyor.

Platform yalnızca güneş enerjisinin yıllık potansiyel verilerini bildirmekle kalmıyor aynı zamanda seçilen noktaların enlem, boylam, hava sıcaklığı, ısı değeri ve panel kapasitesi gibi bilgilerini de sağlıyor.

Küresel Güneş Atlası daha sürdürülebilir bir enerji kullanımı için önümüzdeki 10 yıl için yapılması planlanan yatırım kararları için de bilgilendirme sağlamaya çalışıyor. Böylece kullanıcılara güneş ışıma verilerine göre hareket etme özgürlüğü sunuluyor.

Abu Dhabi’de düzenlenen ‘Dünya Gelecek Enerji Zirvesi’ sırasında açılan platform 22 yıllık uydu verilerine dayanıyor. Eski verilere dayanmasının dezavantajı ise bazı gelişmekte olan ülkelerdeki cihazların eksikliği nedeniyle güneş enerji verileri tam olarak doğrulanamıyor. İşte bu yüzden Dünya Bankası bu sorunu ortadan kaldırmak için önümüzdeki dört yıl boyunca yaklaşık 20 ülkede güneş ölçüm istasyonlarını kurmayı planlıyor.

İnteraktif haritaya ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak

Haber: Çiğdem Çiyitoğlu