Anasayfaİklim DeğişikliğiYenilenebilir Enerji

Adelaide İklim Değişikliği ile Mücadele Ediyor

Adelaide İklim Değişikliği ile Mücadele Ediyor

Güney Avustralya’nın merkez kenti olan Adelaide, iklim değişikliği konusunda CDP Kentleri 2015 Raporu’nda yapılan sıralamada ilk 10’a girmeyi başardı.

CDP(Climate Disclosure Project) iklim değişikliği, orman ve su konusundaki en fazla raporlama ve veriye sahip bir koleksiyon olarakta bilinmekte.

Konuyla ilgili olarak Avustralya İklim Değişikliği Bakanı Ian Hunter ; “Bu uluslararası rapor kentlerin sıfır karbon için yarıştıkları ve bunun resmedildiği bir içeriğe sahip” açıklamasında bulundu.

Ian Hunter yaptığı açıklamanın devamında bu tür bir sıralamanın ülke olarakta iklim değişikliği ile mücadele konusunda itibarlarını arttıracağını belirtti. Yarının düşük karbonlu ekonomisi için bu alandaki her bir çalışmanın ve gelişmenin önemine vurgu yaptı.

Adelaide Kent Konseyi uzun bir süredir iklim değişikliğine adaptasyon için yaklaşık 10 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca 2020 yılına kadar sıfır karbonlu bir kent olmayı da öncelikli hedefleri arasında bulunduruyor.

Adelaide Kent Konseyi’nin bu başarısındaki en önemli katkı “Sürdürülebilir Kentler  Öncelikli Alanlar”  gibi programlarında içerisinde yer alan güneş enerjisi tarafından sağlanıyor. Programda işletmelere ve kent sakinlerine  güneş enerjisi sistemleri, güç depolama ve LED ışıklarının değişimi ve yerleşimi gibi projeler için hibe ve kaynak sağlanmakta.

Adelaide kentinin enerji ihtiyacının yüzdesel olarak karşıladığı alanlar ise en fazla %45 ile gaz geliyor; ikinci sırada %31 ile rüzgar, %17 kömür ve %6 ile güneş enerjisi kullanılmakta.

Kent toplam 3.000 megavat enerji kapasitesi ile 2025’e kadar kentin  %50’lik enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji ile karşılamayı düşünüyor.

Rapordaki ilk 10 sıralamada yer alan diğer kentler ise şu şekilde sıralanmakta; Atlanta(ABD), Canberra(Avustralya), Durban(Gğney Afrika), Leon ve Mexico City(Meksika), New Taipei(Tayvan), Oslo(Norveç), Ravenna(İtalya), Vancouver(Canada).