AnasayfaEkoloji, İklim-Kırsal KalkınmaKalkınma Gündemi

Kalkınma için Dünya Köyü (Village Earth) Kuruldu

Kalkınma için Dünya Köyü (Village Earth) Kuruldu

1993 yılında Dr. Maurice Albertson, Dr. Edwin ve Miriam Shinn tarafından  Colorado Devlet Üniversitesi’nde düzenlenen Uluslararası Sürdürülebilir Toplum Temelli Kalkınma Konferansı sırasında gelişen bir fikir üzerine “Dünya Köyü” projesi hayata geçirildi.

Projede 250’den fazla delege katıldı; toplamda 200’e yakın makale sunuldu ve sonuç olarak Dünya Köyü projesinin temellerini atan 5 temel prensip oluştu. Projenin şekillenmesinde 1992 yılında Rio de Janeiro’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Dünya Zirvesi(Earth Summit) ile başlayan Yerel Gündem 21 sürecinin de oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Dünya Köyü projesini ABD’nin Kolarado Eyaletin’de hayata geçirilen toplum temelli eğitimin temel alındığı ve kalkınma prensiplerinin güçlendirilmesi için çeşitli networking, eğitim, araştırma ve savunuculuk çalışmalarının yürütüldüğü bir merkez olarak anlatmak mümkün.

Dünya Köyü temel prensip olarak yoksulluğun bir problem olmadığını, esas problemin insana huzur veren kaynaklar arasındaki verimsizlik, kaybolma ve kopukluk olduğunu işaret ediyor. Dünya Köyü, küresel toplum olarak üstesinden gelinmesi gereken esas zorluğun yaşamak için ihtiyacımız olan kaynaklara herkesin ulaşabilmesini herhangi bir şarta bağlamadan mümkün kılmak olduğunu düşünüyor.

Beşer haftalık ve daha farklı sürelerle düzenlenen kurslar toplum temelli güçlenme ve kalkınmanın vizyonuna sahip olmayı hedefleyen bireylerin eğitimi için oluşturuluyor. 22 Nisan- 27 Mayıs 2016 tarihleri için “Güçlendirmenin Kalkınma ve Politikası” konusunda açılan kurs 5 hafta sürecek olup katılım ücreti 390 Amerikan doları olarak belirlendi.

Önümüzdeki aylar için belirlenen kurs konuları ise “sosyal girişimcilik ve kurumsal kalkınma, toplumsal katılım ve anlaşmazlık çözümü, İklim değişikliğine dirençli toplumlar” başlıklarından oluşuyor. Proje içersinde online derslerde bulunuyor. Katılımcılar ilgilerini çeken konularda online katılım sağlayarakta kalkınma konusunda bilgi sahibi olabiliyorlar.

1993 yılında yapılan konferansın çıktılarının özetini okumak için buraya tıklayınız.