AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaKentler ve Yerel Kalkınma

Akıllı şehirlerin gelişimini geride tutan şeyler neler?

Akıllı şehirlerin gelişimini geride tutan şeyler neler?

Teknik olarak, eğer kilit zorlukların üstesinden gelebilirsek, akıllı şehirler adına bir Rönesans yaşamak mümkün !

Birleşmiş Milletler’e göre küresel nüfus, 2050 yılına kadar 9.7 milyara ulaşacak ve nüfusun üçte ikisi şehirlerde yaşayacak. Dünya çapındaki hükûmetler; sürdürülebilirliğin, güvenliğin ve başarının sağlanmasında bir dizi zorlukla karşı karşıya kalacak. Bu zorluklar, devam eden kentleşmelerde büyüme ve inovasyon gibi konulara dikkat çekiyor. Eğer şehirler bu zorlukları aşmak istiyorlar ise vatandaşlık hizmetlerini iyileştirmek, günlük işlemlerini iyi yönetmek ve pazarlarını yatırımlar için cazip yerler haline getirmek zorundalar. Ayrıca veri analitikleri, akıllı altyapılar, algılama teknolojileri ve inovasyon ağları gibi donanımları da kullanmaları gerekiyor.

Bu durum ne kadar anlaşılabilir gözükse de, akıllı bir şehir inşa etmek o kadar basit değil. Anahtar engeller, akıllı şehirlerin gerçek potansiyellerinin önünde duruyor. İşte ele alınması gereken en acil sorunlardan 5 tanesi:

Gizlilik Korkuları

Teknoloji devlerinin elde ettikleri verileri nasıl kullandıklarına dair şiddetli tartışmaların ortasında, akıllı şehirler dijital gizlilik savaşında önemli noktalardan biri haline geliyor. Akıllı şehirleri destekleyen görüşler arasında bile teknolojinin, vatandaşların hayatlarına çok fazla görünürlük getireceğine dair korkular var. Üçüncü şahıslara ait bilgilerin sömürülmesine karşı daha fazla önlem alınması gerektiği düşünülüyor. Akıllı şehirler, kentleşme ve artan veriler ile boğuşurken mahremiyetten ödün vermeden teknolojiden faydalanabilme konusu uzun bir süre tartışma konusu olacaktır. Günümüzde yaşanan bu tartışmalar, yarının akıllı şehirlerinin kurulmasına yardımcı olacaktır.

Eksik Veriler

Kamusal alandaki verilerin gizliliğine dair kaygıların olması oldukça önemli bir veri sıkıntısına neden oluyor. Örneğin otonom araçlar için kullanılan akıllı yollar; neredeyse tümü görsel verilerle çalışıyor ancak akıllı şehirlerdeki trafiği daha doğru kontrol etmek ve yol güvenliğini sağlamak amacıyla planlamacılar dikkatini farklı verilere yöneltmeliler. Buzlanma, çukurlar ve rüzgar problemleri gibi daha birçok sorun, görsel veri toplama yöntemleri ile oldukça maliyetli, ölçeklendirmesi zor ve yanlış olabilir.

5G Dünyası

Düşük gecikme süresi ve yüksek hızlı bağlantısıyla 5G, akıllı şehir gelişimine yön verecek. Houston, Indianapolis, Los Angeles ve Sacramento sakinleri için ticari 5G servisi bulunuyor. Ayrıca daha fazla belediye 5G dönemine girmeye hazırlanıyor. 5G, belediye sistemleri ve hizmetleri arasında daha iyi ve daha hızlı iletişim de dahil olmak üzere bir dizi avantajın önünü açacaktır.

Finansman Sağlama

Mali kısıtlamalar göz önüne alındığında, akıllı şehirler yalnızca hükûmetler tarafından desteklenemez. Ancak kamu-özel şirket ortaklıkları, akıllı şehirleri finanse etmek ve yerel inovasyonu sağlamak için bir yol açar. Cisco Sistemleri, 2017 yılında akıllı şehirlerdeki teknolojik inovasyonları başlatmak için bir grup finans firması ile ortaklaşa olarak 1 milyar dolarlık bir Şehir Altyapısı Finansman Hızlandırma Programı‘nı duyurdu. Nüfus artışlarının altyapıyı zorlamasından ve yerel yetkililere daha fazla talep getirmesinden dolayı, akıllı şehirlerin büyümesini desteklemek için daha fazla ortaklıklara ihtiyaç duyulacak. Kısacası bu kamu-özel şirket girişimleri, halkın yüksek maliyetli yatırımların üstesinden gelmesine yardımcı olabilir.

Veri Depolama

Dünya çapındaki nesnelerin interneti depolama harcamalarının, 2019 yılında 51,3 milyar ABD dolarına ulaşacağı öngörülüyor. Belediyeler, verilerin güvenliğinin sağlanmasını beklediği gibi ek yatırımlar ve protokoller gerektirecek yeni yatırımlarla da daha verimli işlemler gerçekleştirecek. Sürdürülebilir mobilitenin ve enerji ekosistemlerinin akıllı şehir girişimlerinde benimsenmesinin temel faydaları olacaktır; şebekede daha kolay olan yeşil çözümlerin kullanımıyla bu faydalar büyütülebilir. Şehirlerimizin daha akıllı, daha güvenli, daha yeşil, daha rekabetçi ve daha yaşanabilir olduğu bir gelecek yaratmak; akıllı şehir inovasyonuyla ilgili teknolojik, ekonomik, çevresel ve politik maliyetlerle başa çıkmak için kamu-özel şirket faktörlerinin bir araya gelmesi gerekiyor. Zamanla, kaynak yatırımlarının getirisi çok büyük olacak. Dünyanın uzun vadedeki sağlığı ve refahı uğruna, hemen işe koyulmaktan daha iyi bir zaman yoktur.

Kaynak