AnasayfaEkolojiYenilenebilir Enerji

Avrupa Konseyi REPowerEU’yu kabul etti

Avrupa Konseyi REPowerEU’yu kabul etti

Avrupa Konseyi, REPowerEU bölümlerini İyileştirme ve Dayanıklılık Tesisine dahil etmek için değişen bir yönetmeliği resmen kabul etti. Amaç, enerji kaynaklarını çeşitlendirerek ve Rusya’nın fosil yakıt ithalatına olan bağımlılığını sona erdirip yeşil geçişi hızlandırarak AB’nin stratejik özerkliğini güçlendirmektir.

Avrupa Komisyonu Mayıs 2022’de, Avrupa Yeşil Anlaşması ile uyumlu REPowerEU planını ortaya koydu. Plan, 2030’a kadar en az %55 net sera gazı emisyonuna ve 2050’ye kadar iklim nötrlüğüne ulaşma yönündeki iddialı AB hedefini destekleyen Fit for 55 tekliflerinin uygulanmasına dayanıyor.

Pratik anlamda, üye devletler, REPowerEU hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olacak önemli yatırımları ve reformları finanse etmek için NextGenerationEU kapsamındaki ulusal toparlanma ve dayanıklılık planlarına (RRP’ler) yeni bir REPowerEU bölümü ekleyebilecekler.

REPowerEU’nun temel hedefleri arasında fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının, enerji verimliliğinin ve enerji depolama kapasitesinin artırılması da dahil olmak üzere AB düzeyinde enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi yoluyla AB’nin enerji sisteminin dayanıklılığını, güvenliğini ve sürdürülebilirliğini artırmak yer alıyor.

 

Kaynak: Pub Affairs Bruxells

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: