AnasayfaCOVID-19Geri Dönüşüm

Avrupa’nın ilk çözünebilen yüz maskesi üretildi!

Avrupa’nın ilk çözünebilen yüz maskesi üretildi!

Fransa’nın kırsal kesiminde yer alan bir fabrika kenevirden yüz maskesi üretti. Avrupa’nın ilk çözünebilen yüz maskesi olduğu söylenen üretim, atık oranını azaltmayı hedefliyor.

Sürdürülebilir tekstil şirketi Geochanvre, çürümesi yüzyıllar alan ve bu sürede de okyanus kirliliği oranını ciddi şekilde arttıracağı düşünülen tek kullanımlık maske yerine %100 çözünebilen özel bir maske tasarladı. Dünyanın dört bir yanına sevk edilen polietilen ürünlerin ve malzemelerin yasaklanmıyor oluşuna tepki gösteren Geochanvre’nin kurucu başkanı Frédéric Roure, Reuters TV’ye verdiği röportajda “Tekrar doğaya geri dönecek yerel  tarım malzemeleri kullanın. ” dedi.

Konforlu bir kullanım için astarında mısır karışımı kullanılan maskenin elastik bantları da geri dönüştürülebiliyor. Kompresörler ve silindirler yardımı ile düz tabaka haline getirilen kenevir lif balyaları kesildikten sonra elle şekillendirilerek maske haline getiriliyor. Çoğunlukla Avrupa ve Kanada’dan büyük talep gören kenevir maskesi Mart ayından bu yana 1,5 milyonluk satış rakamını geçti. 

Environmental Science and Technology (Çevre Bilimi ve Teknoloji) dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre; dünya çapında her ay tahmini 129 milyar tek kullanımlık yüz maskesi ve 65 milyar eldiven tüketiliyor. Tek kullanımlık koruyucu giysilerin çoğu polipropilen, polietilen ve vinil gibi plastiklerden yapılıyor. Yine Waste Free Oceans adlı kampanya grubuna göre; okyanuslara ulaşan plastik maskelerin çürümesi 450 yıl sürebiliyor. Kenevir veya ağaç lifi gibi malzemelerden yapılan biyobozulur ve gübrelenebilir/çözünebilir maskeler dünya çapınca üretilmeye başlandı. 

Kaynak: Reuters

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: