AnasayfaAfetlerDeprem

İhtiyaç Haritası’nın Hatay’da açılışını yaptığı konteyner kentlere su ve atık altyapısını UNDP sağlıyor

İhtiyaç Haritası’nın Hatay’da açılışını yaptığı konteyner kentlere su ve atık altyapısını UNDP sağlıyor

İhtiyaç Haritası, Hatay’da 1.500 depremzedeyi barındıracak yeni bir konteyner kentin açılışını 27 Temmuz tarihinde  gerçekleştirdi. Konteyner kentler, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) sağladığı içme suyu, atıksu ve katı atık altyapısıyla donatılmış, örnek çevre dostu model olarak tasarlandı.

Depremde ağır yıkıma uğrayan Antakya kenti yakınlarındaki Hatay Expo sitesi civarında kurulan konteyner kent, Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından İhtiyaç Haritası’nın onlarca yardım derneği ve özel sektör aktöründen ayni yardımların alınmasını koordine ederek inşa ettiği iki geçici yerleşim alanından birini oluşturuyor.

İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı ve UNDP İyi Niyet Elçisi Mert Fırat “Depremlerin neden olduğu tarifsiz acılar, ailesini, dostlarını, evlerini ve geçim kaynaklarını yitiren milyonlarca insan için yaşamlarının en önemli gerçekliğini oluşturuyor. UNDP ile kurduğumuz ortaklık kapsamında, yüzlerce aileye daimi konutlarına taşınıncaya kadar insana yakışır yaşam koşulları sağlayarak acılarını bir nebze hafifletmeyi umuyoruz.” dedi.

Hatay’daki tesise UNDP’nin katkıları şunları kapsıyor: Ters-ozmoz arıtma sistemiyle içme suyu temini; topluluk ölçeğinde atıksu arıtma tesisi; plastik atık oluşmasını önlemek amacıyla 10.000 yeniden kullanılabilir cam su şişesi; katı atıklar için galvanizli çöp bidonları; yerleşim alanındaki çamaşırhane için 60 çamaşır makinesi ve 60 kurutma makinesi. Bunlara ek olarak UNDP, depremden etkilenen bölgede sıcaklıkların genellikle 40 dereceyi aştığını dikkate alarak, yerleşim sahasındaki 280 konteynerin her birini klimalarla donattı. 

UNDP, Kahramanmaraş’ta Ağustos ayında açılacak diğer bir konteyner kente de aynı türden yardım sağlıyor.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton “UNDP olarak, İhtiyaç Haritası ile birlikte çalışarak afet sonrasında çok ihtiyaç duyulan geçici barınmayı sağlayabildiğimiz için gurur duyuyoruz. Amacımız, çevre kirliliğinin daha fazla artmasını önleyerek yerleşim alanlarını olabildiğince yaşanır yerler haline getirmek.” dedi.

Anılan iki yerleşim alanına UNDP’nin verdiği destek, BM Merkezi Acil Durum Müdahale Fonu’ndan(CERF) Hatay ve Kahramanmaraş için sağlanan 500.225 ABD Doları ve Hatay için temel fon kaynağı olarak Japon Hükümeti’nden sağlanan 417.000 ABD Doları ile finanse ediliyor.

Son on yıldır Türkiye’nin güneyinde UNDP’nin en yakın ortaklarından biri olan Japonya, UNDP’ye sağladığı fonların acil ihtiyaçlara yönlendirilmesine hemen izin verdi ve depremde en ağır yıkıma uğrayan bölgelere moloz ve atık kaldırma ekipmanı, kireç, kürek ve kişisel koruma ekipmanı sağlanmasını destekledi. 

UNDP, geçici yerleşim alanlarındaki çalışmalarına ek olarak, Türkiye’de depremde ağır yıkıma uğrayan 11 ildeki kentlere ve topluluklara, kırılgan gruplara yönelik sosyal hizmetlerin tekrar başlatılması, atık yönetiminin iyileştirilmesi, tehlikeye giren kültürel mirasın korunması, mesleki eğitim programlarının yaygınlaştırılması, ve küçük işletmelerin faaliyetlerine yeniden başlayabilmesi için nakit hibelerin dağıtılması girişimlerinde devlet kurumları, belediyeler ve yerel STK’lara destek sağlıyor.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: